App CoronaMelder helpt bij vinden van besmette personen

corona app coronaMelder app-aanbieders

Na een waarschuwing van de app CoronaMelder vraagt zeker veertig procent van de mensen een test aan. Dat spoort meer besmette personen op dan zonder. Dat zegt de Erasmus Universiteit in een rapport. Het onderzoek vond plaats in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Met de app spoor je per saldo meer besmette personen op dan zonder. Bij degenen die zich melden voor de test maakte het in het onderzoek overigens niet uit of de deelnemers zelf klachten hadden of niet.

Het Rotterdamse onderzoek maakt deel uit van een aantal studies die de vraag moeten beantwoorden wat de app CoronaMelder bijdraagt als een van de maatregelen tegen het coronavirus.

Op tijd

Volgens de samenstellers laat dit onderzoek duidelijke resultaten zien in het voordeel van CoronaMelder. Daaruit blijkt dat van de groep die een melding kreeg, maar liefst 58% nooit een telefoontje van de GGD kreeg met de melding dat ze in contact waren met iemand die het coronavirus heeft.

De groep die de meldingen krijgt zijn bovendien vaker jongere mensen. De onderzoekers zijn daar blij mee, want dit is juist de groep die met andere methoden minder snel wordt bereikt. Zonder CoronaMelder zou vooral deze groep niet of niet op tijd in beeld komen. Dit betekent dus dat CoronaMelder relatief meer mensen vindt die besmet zijn dan alleen  steekproefsgewijs onderzoek.

Bij dit laatste zou het vindpercentage besmette mensen in februari dit jaar bijvoorbeeld 0,6% liggen. Rond die tijd toonde een doorlopende evaluatie aan dat tussen de 3,2% en 5,5% procent van de mensen die na een melding een test aanvraagt zonder dat ze klachten hebben toch positief test.

Blijf thuis

De app CoronaMelder werkt sinds oktober vorig jaar landelijk. Als je de app gebruikt en je was een tijd in de buurt van iemand met corona, krijg je een melding en kun je je bij de GGD aanmelden voor een test. Blijf dan thuis tot de uitslag bekend is.

En dat laatste blijkt vaak nog niet te gebeuren. Minder dan de helft van de mensen die een waarschuwing kreeg bleef thuis na een melding. Zo bleef 45% na een melding altijd thuis. Verder ging 40% in quarantaine, maar dan veel minder strikt dan de voorgeschreven. De onderzoekers noemen dit een probleem waar echt iets aan moet gebeuren.

Volgens Nu.nl zegt een woordvoerder van VWS dat er naar aanleiding van het onderzoek in de campagnes meer aandacht zal komen voor juist dit punt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...