Wereldwijde verkoop smartphones daalt flink in eerste helft 2020

juice

De wereldwijde verkoop van smartphones daalde in de eerste helft van dit jaar flink. Het gaat volgens Gartner om 151,4 miljoen smartphones minder vergeleken met de eerste helft van 2019. Grote boosdoener is de wereldwijde coronacrisis.

De totale verkoop van smartphones in de eerste zes maanden van 2020 kwam neer op 594 miljoen smartphones. Vorig jaar lag het verkoopcijfer in de eerste helft van het jaar op 745 miljoen.

Volgens de marktanalist treft de terugloop van de wereldwijde verkoop vooral Samsung-toestellen. De marktleider verkocht in de eerste helft van 2020 een kwart minder smartphones. De verkopen van het Chinese smartphonemerk Huawei daalde in die periode met 17 procent.

Apple

Voor Apple viel het redelijk mee. De verkopen van smartphones daalde ruim 4,5 procent. Verder moesten producenten van toestellen van Xiaomi en OPPO het doen met 11,1 en 17,5 procent daling van de verkopen. Gartner stelt ook dat het bij Huawei meeviel omdat de zaken in eigen land ondanks de coronacrisis redelijk goed liepen.

Die relatieve meevallers komen volgens Gartner doordat de markt in China inmiddels een beetje opkrabbelt. Maar ondanks dat waren er ook in China flinke verliezen. In het land werden in de eerste twee kwartalen van dit jaar 94 miljoen smartphones verkocht. In het tweede kwartaal kende de verkoop 7 procent daling,

De tweede helft van het jaar is overigens voor veel fabrikanten vaak de piek in verkopen. Dat komt omdat dan vaak nieuwe toestellen of grote updates gepresenteerd worden. Wat de voorspellingen van de marktanalist voor die periode zijn is nog niet duidelijk.

Gerelateerde berichten...

X