Windows net als Apple in zee met ARM-processors

Windows 10 komt dit jaar nog uit op apparaten met ARM-processors van fabrikant Qualcomm. Het gaat niet om alleen tablets, maar ook om omklaplaptops (2-in-1’s) en andere pc-vormen. Voor zijn nieuwe ARM-avontuur kijkt Microsoft opnieuw de kunst af van Apple.

Ooit volgde Microsoft namelijk met Windows RT al Apple’s iOS-voorbeeld. Laatstgenoemde maakte tien jaar geleden een verse start met zijn iPhone-platform (dat later de naam iOS kreeg). Terwijl het inwendige van de iPhone van begin af aan een flink aangepaste uitvoering van Mac OS X draaide, was de smartphone niet compatibel qua software. Microsoft heeft met de RT-variant van Windows 8 hetzelfde geprobeerd.

 

Nieuwe poging

 

Windows RT draaide op ARM-processors en moest een nieuwe markt aanboren voor Microsoft. Goedkopere, lichte en vooral energiezuinige tablets en ook laptops zouden binnen het bereik van het Windows-platform komen. Alleen dan dus zónder compatibiliteit met de rijke voorgeschiedenis van Windows-applicaties die op x86-processors draaien. Apple heeft met deze aanpak succes geboekt, Microsoft niet.

Microsoft waagt dit jaar een nieuwe poging. Daarbij zien we een parallel met een nog ouder overstapvoorbeeld van Apple: toen Macs overgingen van PowerPC-processors (PPC) naar x86-chips van Intel. Mac-besturingssysteem OS X kreeg daarvoor toen de emulatielaag Rosetta ingebouwd.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van januari/februari.

X