Zorgen AIVD over honderden cyberaanvallen door Rusland, China en Iran

cybercriminelen fraude vacaturefraude

De AIVD maakt zich grote zorgen over  een grote toename van aanvallen via het internet. In het laatste half jaar van 2016 zijn er vanuit landen als Rusland, China en Iran honderden aanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven geconstateerd.

Dat zegt AIVD-topman Rob Bertholee in een exclusief interview met EenVandaag. Het interview is vandaag te horen en te zien in zowel de radio- als tv-uitzending van het programma.

De AIVD-baas stelt daarin dat Rusland via hackaanvallen zelfs door probeert te dringen tot  geheime regeringsdocumenten. Verder zijn er pogingen gezien om bij iemand in de mailbox te komen of bedrijfsgegevens te stelen.

Bertholee baseert zijn beweringen op verslagen afkomstig van de regering, en beraadslagingen in een overheidsinstelling. In het interview met EenVandaag stelt hij dat het inmiddels een “gevaar is voor onze democratie.”

 

Stappen ondernemen

Volgens de topman is er ten eerste het gevaar dat deze kwaadwillenden de werking van ons parlement kunnen beïnvloeden. “De tweede kant is dat zij bedrijfsgeheimen of economische geheimen weghalen. Daarmee kunnen ze het economisch verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten.”

Maar stappen ondernemen tegen landen als Rusland is zinloos, vindt de AIVD topman. In de uitzending stelt hij: “We weten het wel als AIVD, maar het bewijzen wordt een hele lastige. Het heeft weinig zin om in de richting van China of Rusland  te zeggen, we hebben gezien dat jullie een aanval gepleegd hebben. Dat wordt ontkend en daarna is het verhaal afgelopen.”

 

Terroristen

Het interview met Bertholee komt een week voor het Kamerdebat over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Deze wet moet de AIVD uitgebreidere  bevoegdheden geven. Zo mag de dienst meer data verzamelen en inspelen op dreigingen van terroristen.

De nieuwe aftapwet oogst al langer felle kritiek. Critici vinden dat data op veel te grote schaal verzameld wordt. De privacy van burgers komt daarmee in het geding.

 

Gerelateerde berichten...