Miljoenennota 2016: meer aftappen en betere digitale veiligheid

Er komt meer geld en meer mogelijkheden beschikbaar voor de AIVD om verdachte burgers en bedrijven af te tappen. Tegelijk wordt ook meer geld uitgetrokken om de digitale veiligheid te vergroten. Dat valt onder andere te lezen in de Miljoenennota 2016 die gisteren aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Voor implementatie van de nieuwe ‘aftapwet‘ stelt het kabinet komend jaar 20 miljoen euro extra beschikbaar: 5 miljoen meer dan begroot. Dat aftappen van grote stromen internetverkeer gaat vervolgens vanaf 2019 35 miljoen euro per jaar kosten.

Tegelijkertijd komt er extra geld voor verbetering van de digitale veiligheid. Komend jaar is dat een bedrag van 5 miljoen euro. Vanaf 2018 gaat het jaarlijks om 14 miljoen euro extra. Het geld is vooral bedoeld om digitale aanvallen beter af te weren. Deze cyberdreigingen nemen volgens het kabinet verder toe en is actie nodig.

 

Innovaties en startups

Als het aan het Kabinet ligt krijgen startups en innovatieve bedrijven minder last van regeldruk het komende jaar. Zo komt er nog dit jaar 100 miljoen en in 2017 115 miljoen euro beschikbaar om de aanvraag van fiscale voordelen eenvoudiger te maken. Om de regeldruk te verminderen wordt dit jaar 1,35 miljard euro uitgetrokken en dat zal in elk geval toenemen tot ongeveer 2 miljard euro.

De eigen overheid gaat ook verder digitaliseren. Volgens het Kabinet moet er zo snel mogelijk een wet komen die stelt dat het altijd mogelijk moet zijn dat burgers digitaal met de overheid communiceren.

 

Gerelateerde berichten...

X