Leidt de Digitale Huisarts echt tot minder werkdruk?

digitale

ONVZ startte in samenwerking met Arene online huisartsenpraktijk met de eerste uitrol van De Digitale Huisarts onder 20.000 verzekerden. Verzekerden kunnen bij De Digitale Huisarts van ONVZ terecht met vragen over gezondheidsklachten. Dit op het moment dat het hen het beste uitkomt en waar men wil: bijvoorbeeld vanuit huis of op het werk.

Met het aanbieden van De Digitale Huisarts naast de eigen huisarts wil ONVZ onderzoeken of er door het afvangen van zorgvragen meer ruimte kan worden gecreëerd in de overvolle dagpraktijk van de eigen huisarts en huisartsenpost. En voor verzekerden een bredere toegang tot zorg. De NZa ondersteunt deze innovatie, waarmee dit valt onder de beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten. Inmiddels hebben al bijna 500 verzekerden zich geregistreerd voor deze online dienst.

Innovatie voor snelle toegang tot zorg

De zorg bij de huisarts staat steeds meer onder druk. De belasting van de huisarts neemt toe door de groeiende instroom van patiënten, vergrijzing en steeds complexere zorgvragen. Bovendien is er op veel plekken in Nederland een groeiend en nijpend tekort aan huisartsen. Met De Digitale Huisarts wil ONVZ in samenwerking met Arene online huisartsenpraktijk bijdragen aan het verbreden van de toegang tot zorg én het verminderen van druk op de huisartsenpraktijk en huisartsenpost.

Binnen 24 uur antwoord

De Digitale Huisarts biedt verzekerden desgewenst snel toegang tot een huisarts, naast de eigen huisarts. Verzekerden krijgen na aanmelding en registratie binnen 24 uur antwoord op hun vragen. Daarnaast kunnen zij – indien gewenst of nodig – via de app of website een afspraak voor een online consult met een huisarts inplannen op een moment dat het hen past. Hiervoor kunnen zij vaak al dezelfde dag terecht bij een huisarts. De Digitale Huisarts is ook bereikbaar vanuit het buitenland. In de toekomst zal De Digitale Huisarts bovendien ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar zijn.

Onderscheidend is de toegang tot het digitale patiëntendossier, waarmee het dossier en de zorghistorie altijd up-to-date blijven. De eigen huisarts wordt altijd van een terugkoppeling voorzien. Het gebruik van de dienst is onderdeel van de ONVZ basisverzekering en brengt geen extra kosten mee voor verzekerden.

De dienst is opgezet in samenwerking met Arene online huisartsenpraktijk. Arene is een huisartsenpraktijk, opgericht en gerund door vier praktijkhoudende huisartsen uit West-Brabant. Arene online huisartsenpraktijk weet door deze ervaring uit de praktijk digitalisering met de huisarts-om-de-hoek-zorg te combineren.

Gerelateerde berichten...