24 miljoen extra voor startups AI, medische- en watertechnologie

waterdruppel hoort bij watertechnologie

Het kabinet trekt 24 miljoen euro uit voor startups in de kunstmatige intelligentie (AI), medische- en watertechnologie. Dat maakten minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) bekend.

Het is de uitkomst van een tweede tender van de Thematische Technology Transfer-regeling (TTT). Het gaat om drie samenwerkingen tussen innovatieve bedrijven, universiteiten, andere kennisinstellingen en (durf)investeerders in de drie gebieden.

In september 2019 stelden beide bewindspersonen hetzelfde bedrag beschikbaar voor samenwerkingen in de regeneratieve geneeskunde, smart systems en circulaire oplossingen. Hieruit kwamen intussen al de eerste investeringen.

Kunstmatige intelligentie, zorg en veiligheid

Elk consortium krijgt nu 8 miljoen euro van de beschikbare 24 miljoen euro. De eerste samenwerking gaat om toepassen van kunstmatige intelligentie in de zorg en veiligheid. Onder coördinatie van de Universiteit van Amsterdam nemen vijf Nederlandse universiteiten, vier universitair medische centra, het Centrum voor Wiskunde en Informatica en de Eindhovense durfinvesteerder LUMO Labs deel.

Dit consortium (vier technische universiteiten, universitair medische centra in Rotterdam, Nijmegen en Maastricht en de Amsterdamse durfinvesteerder Innovation Industries) bundelt de krachten voor meer succesvolle medische technologie.

Ze bouwen aan een nationaal en open programma dat in een vroege fase de juiste kennis en expertise bij elkaar brengt. Het kan de marktgang van medische technologische innovaties versnellen voor bijvoorbeeld betere of minder belastende diagnoses en behandelingen.

Watertechnologie

Netherlands Enabling Watertechnology (NEW), het consortium voor watertechnologie, krijgt ook 8 miljoen euro. Het consortium bestaat uit Wetsus, Rijksuniversiteit Groningen, Deltares en Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland (NOM).

NEW stimuleert starters met initiatieven op het gebied van watertechnologie om zo de transitie naar een circulaire, duurzame en klimaat-neutrale economie te versnellen, bijvoorbeeld op het gebied van water- en grondstoffenhergebruik en productie en opslag van energie uit water.

De Nederlandse TTT-regeling werd recent nog door de Europese Commissie uitgeroepen als een voorbeeld op het gebied van kennisoverdracht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) tekenden voor voor de selectie van de consortia.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X