Aantal vacatures in IT-sector neemt af, maar talent blijft schaars

ICT'er achter veel beeldschermen ICT-functie

Het aantal vacatures in de IT-sector neemt af, maar het talent blijft nog steeds schaars. In totaal bestaat 14% van de meest schaarse functies op de arbeidsmarkt uit IT-functies.

Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group, onder andere gebaseerd op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Veertien procent van de meest schaarse beroepen op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn IT-beroepen.

De arbeidscijfers van het derde kwartaal 2020 tonen wel verdere verslechtering. Wel zijn voorlopig de effecten van de coronacrisis en bijbehorende economische neergang nog relatief beperkt. Ondanks enkele verslechteringen, zoals toenemende werkloosheid en dalende arbeidsmarktactiviteit, blijft er krapte en schaarste op de hele arbeidsmarkt. Dat geldt vooral ook binnen de IT-sector.

De top-5 meest schaarse IT-functies
  1. Applicatieprogrammeurs
  2. ICT-managers
  3. Databank- en netwerkspecialisten
  4. Netwerk- en systeemtechnici
  5. Systeembeheerders

Applicatieprogrammeurs zijn het meest schaars, maar lijken niet schaarser te worden. Elke actief werkzoekende applicatieprogrammeur kan kiezen uit 19 openstaande vacatures. Voor de overige IT-functies van de top-5 neemt de schaarste wel (iets) toe. De grootste toename in schaarste zit bij de databank- en netwerkspecialisten. Deze doelgroep kan kiezen per werkzoekende kiezen uit negen openstaande vacatures.

Opleidingsniveau

Bij de opleidingsniveaus zijn er grote verschillen. Van de meest schaarse beroepen op hbo-niveau zitten drie van de 10 beroepen binnen de IT-sector. Op dit niveau zijn met name applicatieprogrammeurs, netwerk- en systeemtechnici en managers informatie- en communicatietechnologie extreem schaars.

Dit houdt in dat de IT-experts in deze functies die actief op zoek zijn naar een baan uit meer dan vijf openstaande vacatures kunnen kiezen. Voor de meest schaarse functie, de applicatieprogrammeurs, staan er per actief werkzoekende op hbo-niveau zelfs 35 vacatures open.

Op wo-niveau zijn er minder IT-beroepen. Vooral wiskundigen, actuarissen en statistici zijn extreem schaars. Op mbo-niveau staat er geen enkele IT-functie in de lijst met de meest schaarse beroepen.

Afgezien van een piek in het aantal IT-vacatures uitgezet door bemiddelaars tussen week 32 en 37 2020 (92%), lijkt de dalende vacaturetrend van de afgelopen tijd zich voort te zetten. Dit geldt zowel bij werkgevers als bureaus. Deze dalende trend lijkt wel meer te stabiliseren, met name bij het aantal IT-vacatures uitgezet door werkgevers.

Top-10 meest voorkomende nieuwe IT-functiebenamingen

Recruiters in de IT-sector gebruiken steeds vaker nieuwe functiebenamingen om talent aan te trekken en zich te onderscheiden van de andere vacatures op de markt. Met name voor de meest schaarse beroepen lijkt dit het geval.

Ook de ontwikkelingen  op de arbeidsmarkt zie je terug in de nieuwe functiebenamingen. Nieuwe functietitels die in 2020 allemaal meer dan 100 keer zijn gebruikt in vacatures zijn bijvoorbeeld ‘BI Consultant/Developer’, ‘ E-Commerce & ERP Consultant’, ‘SAP Front-end Development Consultant’, en ‘Cybersecurity Advisor’. Dit terwijl deze functietitels voor 2020 niet eerder in vacatures  voorkwamen.

 

Lees meer:

Gerelateerde berichten...

X