Waarom de vrouw ondervertegenwoordigd is in technologie

vrouw bij beeldscherm arbeidsmarktdiscriminatie

Nog steeds hebben vrouwen en mensen van kleur te maken met het hardnekkige vooroordeel dat ze niet thuishoren in de technologie. Hoe verdrijven we deze mythe? Hoe zorgen we ervoor dat zij het welverdiende respect, de promoties en de posities verkrijgen?

Van alle ICT’ers wereldwijd is ongeveer 20 procent vrouw, 8 procent zijn mensen van kleur en een schamele 2 procent zijn vrouwen van kleur. Dat deze percentages extreem laag zijn, hangt nauw samen met enkele hardnekkige aannames in onze maatschappij. Om welke aannames gaat het nu eigenlijk? Het is goed om ze eens zorgvuldig tegen het licht te houden, zodat duidelijk wordt hoe subtiel en manipulatief ze doorwerken.

Minder bekwaam

Het grootste en hardnekkigste vooroordeel is dat vrouwen minder bekwaam zijn in ICT. Kranten, radio en televisie illustreren dag in dag uit de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Veel meer blanke mannen behalen een academische graad, veel minder vrouwen hebben een baan.

Financiële vooroordelen voeden de gedachte dat vrouwen minder gemakkelijk een huis kunnen kopen. Dit sentiment dat veel vrouwen en mensen van kleur benadeeld zijn, wordt door alle media uitgedragen. En dat groeit uit naar de veronderstelling dat dit van toepassing is op alle vrouwen en personen van kleur. Natuurlijk moeten managers mensen beoordelen op hun ervaring en expertise. Maar ook zij worden beïnvloed door de algemene opinie. De werkelijkheid is dat vrouwen en mensen van kleur meer zijn dan het collectieve verleden.

Snel afgeleid

Vrouwen zouden te snel afgeleid zijn vanwege verantwoordelijkheden buiten het werk, waardoor ze minder toegewijd zijn dan anderen. Zeven van de tien werkende vrouwen hebben inderdaad thuiswonende kinderen. We leven nog steeds in een samenleving waar vrouwen over het algemeen de meeste thuiszorg voor hun rekening nemen, iets wat door COVID nog erger is geworden. De veronderstelling bestaat dat omdat vrouwen deze andere verantwoordelijkheden hebben, zij niet in aanmerking komen voor grote carrièrekansen. Terwijl in werkelijkheid het één het ander absoluut niet uitsluit. Ook hier moeten vrouwen harder vechten om hun toewijding te bewijzen.

Gelijke behandeling

De derde veronderstelling is dat vrouwen en mensen van kleur gelijk worden behandeld als blanke mannen. Veel mensen beweren dat ze kleurenblind zijn en ongevoelig voor gender. Ongetwijfeld goed bedoeld, maar waarom mogen iemands ras of geslacht niet worden erkend voor wat ze zijn? In feite proberen deze mensen te zeggen dat ze iedereen gelijk behandelen dat ook vrouwen en mensen van kleur gelijkwaardige toegang hebben tot kansen, informatie en middelen.

Stel je voor dat een managementteam moet beslissen wie een groot project gaat leiden. De keuze gaat tussen twee blanke mannen. Er is pas sprake van gelijkwaardige toegang als iemand binnen dat MT zonder schroom kan zeggen: “Hé, waarom overwegen we niet een vrouw voor die klus?” Het gaat er hierbij niet om dát het een vrouw moet worden, maar simpelweg dat een vrouw zonder vooroordelen een gelijke kans krijgt. In de werkelijkheid is dat zelden het geval en moeten vrouwen vechten voor gelijke kansen.

Women in Tech® Awards

Een van de mooie initiatieven om de aannames over vrouwen en mensen van kleur in onze maatschappij te ontkrachten, is de Women in Tech-gemeenschap (WIT). Deze beweging, met het hoofdkantoor in Parijs, zet zich in om de genderkloof in de tech-industrie te overbruggen. De focus ligt op onderwijs, bedrijfsleven, digitale inclusie en belangenbehartiging. De WIT-gemeenschap biedt een veilig platform voor vrouwen om verbinding te maken, te leren en ondersteuning te vinden bij elkaar.

Dit jaar waren er voor het eerst regionale verkiezingen voor de Women in Tech-Awards in Latijns-Amerika (LATAM), Afrika, Amerika, Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), Azië & Pacific (APAC) en Europa. Afgelopen 20 september ontvingen tijdens de AI & BIG DATA Expo in de Amsterdamse RAI acht vrouwelijke tech-experts en talenten een Women in Tech® Award voor de regio Europa.

Twee Nederlandse vrouwen vielen daarbij in de prijzen: tech-ondernemer Janneke Niessen won de hoogste onderscheiding in de categorie Lifetime Achievement en Raisa Ghazi, spreker en expert op het gebied van inclusieve technologie is samen met de Portugese Myriam Taylor de gedeelde winnaar in de categorie Best Ally Award. In totaal zijn er acht categorieën. Alle lokale Award-winnaars deden mee aan de finale van de vijfde editie van de Global Awards die op 13 oktober 2022 in Dubai plaatsvond.

Uiterlijk en perfectie

Qua uiterlijk doen er twee aannames de ronde die elkaar eigenlijk een beetje in de weg zitten. Enerzijds geloven mensen dat uiterlijk er niet toe doet. Aan de andere kant zou ons uiterlijk een weerspiegeling zijn van wie we zijn. In werkelijkheid zegt ons uiterlijk of welke kleding we dragen vrijwel niets over hoe goed we zijn in ons werk.

Een van de aannames die vrouwen zelf maken is dat ze perfect moeten zijn om te slagen, waardoor ze extreem hoge eisen stellen aan zichzelf. De hierboven vermelde veronderstellingen die leven in onze maatschappij dragen ertoe bij dat vrouwen over het algemeen onzekerder zijn dan mannen. Terwijl ze in werkelijk net als blanke mannen niet elk vakje hoeven aan te vinken.

In deel twee gaan we nader in op strategieën die vrouwen en mensen van kleur kunnen volgen zodat ook zij krijgen wat ze waard zijn.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...