ACM neemt online videoplatforms onder de loep

online videoplatforms YouTube-views

Online videoplatforms kunnen de komende tijd rekenen op de warme belangstelling van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De Autoriteit start namelijk een studie naar de verdienmodellen van kanalen als YouTube, NL-ziet, Facebook en Dumpert.

Tegelijk met de start van de studie publiceert de autoriteit het artikel: ‘Grote platforms, grote problemen?,’ over voor- en nadelen van platforms voor consumenten en concurrentie.

 

Geld verdienen

Michiel Denkers, directeur Mededinging van ACM: “We gaan de verdienmodellen van deze bedrijven onder de loep nemen. We willen gedetailleerd weten waar zij geld mee verdienen. Vooral online platforms die video’s streamen staan daarbij centraal. ACM kijkt overigens niet alleen naar de platforms zelf. We bekijken ook de bedrijven eromheen. Denk aan mediabureaus, digitale marktplaatsen voor in- en verkoop van advertentieruimte. We kijken ook naar de producenten van inhoud van de sites. Dit is een sterk groeiende markt en eentje waarop ook grote nationale en internationale ondernemingen actief zijn.”

 

Gebruiksvoorwaarden

ACM kijkt in de studie vooral naar de gebruiksvoorwaarden en verdienmodellen die de kanalen hanteren. Ook de advertentiemogelijkheden en -inkomsten komen aan bod. Hoe de bedrijven omgaan met verwerking en gebruik van persoonsgegevens komt ook aan bod. De autoriteit kijk hoe die gegevens verzameld en gebruikt worden voor bijvoorbeeld gerichte advertenties. Verder bekijken ze hoe de verspreiding van online video’s in zijn werk gaat.

Gerelateerde berichten...

X