Adriaansens lanceert testomgeving supersnelle netwerktechnologie

Graafrechten

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat opende deze week in Amsterdam de innovatierotonde voor supersnel internet. Dit is een testomgeving waar SURF en Nikhef gaan experimenteren met nieuwe netwerktechnologie. De innovatierotonde heeft een internetsnelheid van 800 Gbit/s. Dat is meer dan 1000 keer sneller dan de internetaansluiting van een gemiddeld huishouden in Nederland.

In dit testcentrum vindt onderzoek plaats naar de volgende generatie netwerktechnologieën. Het onderwijs en onderzoek heeft een groeiende behoefte aan bandbreedte omdat onderzoekers steeds meer en grotere datasets snel en veilig over de landsgrenzen heen kunnen delen. De bandbreedte van het netwerk speelt hierin een cruciale rol. En die is nu vaak niet genoeg.

Om deze grote hoeveelheden data snel te kunnen verwerken, is de verwachting dat 800 Gbit/s hiervoor de nieuwe standaard wordt. De innovatierotonde maakt het mogelijk om te experimenteren met nieuwe netwerktechnologieën, zoals nu nog extreem hoge netwerksnelheden.

800 Gbit/s standaard

Wanneer in de toekomst 800 Gbit/s de standaard wordt, adopteert SURF deze technologie in het reguliere (internationale) netwerk via het knooppunt NetherLight. Dit is hét Europese knooppunt voor internationale lichtpaden waar onderwijs- en onderzoekspartijen over de hele wereld dataverkeer uitwisselen.

Tristan Suerink, IT-architect Nikhef: “We zien 800 Gbit/s als een essentiële bouwsteen om de overvloed aan informatie die we de komende jaren te verwerken krijgen, in goede banen te leiden. Door middel van de innovatierotonde kunnen we deze datastroom straks goed voorbereid opvangen en de technieken rondom 800 Gbit/s in onze vingers krijgen. We zijn ook erg verheugd dat we dit innovatie-avontuur samen met SURF aan mogen gaan.”

Digitaal knooppunt

Met deze innovatie zetten SURF en Nikhef, samen met de Nederlandse en internationale onderzoeksgemeenschap, de volgende stap in de netwerktechnologie. De innovatierotonde draagt bij aan de versterking van Nederland als digitaal knooppunt voor onderwijs en onderzoek. Op termijn verwachten zullen andere sectoren, zoals internet exchanges, ook gebruik gaan maken van deze nieuwe technologieën.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Digitalisering biedt veel kansen op vooruitgang, voor mensen en onze economie. Deze testomgeving van SURF en Nikhef voor snelle communicatie versterkt de Nederlandse ambitie om digitaal koploper te blijven. Met dit onderzoek kunnen we onze kennispositie als het gaat om innovatieve digitale infrastructuur verbeteren. Het zou mooi zijn als dit goede resultaten oplevert en leidt tot kansen voor bijvoorbeeld bedrijfsleven en onderwijs.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...