Internetkabels aan zee bij Zandvoort slecht beveiligd

Noordzee internetkabels zeekabel Tampnet Defensie krijgt grotere rol bij bescherming infrastructuur Noordzee

De onderzeese internetkabels bij Zandvoort krijgen geen goede beveiliging. Daardoor groeit het risico op sabotage. Documentairemaker Robin de Wever zegt dat in zijn podcast Goed Verhaal.

Volgens de Wever is de kwetsbaarste plek een Zandvoorts gebouwtjes waar de zeekabel aan land komt. Hekken en prikkeldraad ontbreken en er is slechts één beveiligingscamera boven de deur. De documentairemaker hekelt daarbij ook medewerkers die een luik vergaten dicht te doen. Dat bleek overigens toegankelijk met een enkele code. De Wever probeerde dichtbij te komen en dat lukte zonder moeite.

De internetkabels op zee zijn in beheer bij een aantal bedrijven. Overheden zijn hier niet bij betrokken. In de podcast waarschuwen experts dat de gevolgen van sabotage enorm kunnen zijn. Ze roepen dan ook op tot veel meer toezicht.

De documentaire leidde intussen tot Kamervragen. Zo gaat VVD-kamerlid Queeny Rajkowski de betrokken ministers dringend vragen om de zeekabels zo snel mogelijk betere te beschermen.

NordStream 2

De discussie over de kabels is weer actueel sinds de aanslagen op de pijpleidingen van NordStream 2, maar de kwestie speelt al veel langer. Drie jaar geleden schreven 43 organisaties uit de digitale sector al brandbrieven aan de regering. Volgens hen dreigt het gebrek aan plannen en projecten voor de aanleg van (nieuwe) zeekabels de positie van Nederland als digitaal knooppunt in gevaar te brengen. Veel bedrijven die de digitale economie draaiende houden roepen sinds die tijddringend op tot actie.

Economische clusters ontstaan vooral langs handelsroutes. Dit is niet anders bij digitale dataverbindingen over zee en land, zo stellen de briefschrijvers. Zij zien dat door het uitblijven van nieuwe verbindingen Nederland op een zijspoor van de globale digitale economie terecht dreigt te komen. “Juist het feit dat Nederland deze directe verbindingen nu kan aanbieden, is een belangrijk argument voor digitale en techbedrijven om zich hier te vestigen.” Dat stellen initiatiefnemers Stijn Grove (Dutch Data Center Association) en Michiel Steltman (Digitale Infrastructuur Nederland). “Zij dreigen te vertrekken als de hoofdroute zich verplaatst.”

Daarnaast is er bij verlies van directe intercontinentale connectiviteit over zee ook sprake van risico’s voor de soevereiniteit van digitale infrastructuur. Verminderde regie over internationale verbindingen door afhankelijkheid van andere landen en grote techbedrijven is een ongewenst scenario.

De briefschrijvers riepen de regering toen al op om regie te nemen op dit dossier. En samen met de sector proactief beleid te ontwikkelen waarmee we het goede vestigingsklimaat van Nederland kunnen behouden en verbeteren en samen kunnen werken aan een sterke digitale economie.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...