Advertenties slotenmakers weg uit zoekresultaten Google

achterdeur

Als slotenmakers adverteren op Google is er voorlopig even niet meer bij. De techreus heeft alle advertenties uit de branche uit de zoekresultaten verwijderd vanwege malafide bedrijven die te vaak bovenaan de zoekresultaten stonden. Dat zegt een woordvoerder tegen de NOS.

De actie van de techreus vindt plaats in vier landen, waar Nederland er een van is. Andere landen zijn België, Duitsland en Zweden. De maatregelen gingen woensdagnacht in. Wie vanaf dan ‘slotenmaker’ intikt krijgt wel de reguliere lijst met resultaten maar niet de relevante advertenties die er normaal gesproken boven staan.

De woordvoerder zegt tegen de NOS dat de vier landen waar de maatregelen nu gelden het vaakst last hebben van misstanden in deze branche.

Normaal gesproken baseert de zoekreus zicht op wat iemand betaalt voor een goede ranking. Diverse consumentenorganisaties waarschuwen al veel langer dat dit oplichter in de hand kan werken. Naast veel betalen gebruiken ze ook trucs om alsnog bovenaan in de ranking te komen.

Nu blijkt dus dat dit vooral speelt bij slotenmakers. Malafide bedrijven in deze sector misbruiken het feit dat mensen die een slotenmaker nodig hebben haast hebben. Google vond bedrijven die daarvan misbruik maakten en dan torenhoge prijzen vragen.

Hoe lang het allemaal duurt is overigens nog niet duidelijk. In België denkt staatssecretaris De Bleeker voor Consumentenbeschermingaan het instellen van een systeem waardoor alleen gecertificeerde slotenmakers via Google hun advertenties mogen wegzetten. Hoe dat precies werkt en hoe je dat moet handhaven onder de AVG-regels is overigens nog niet duidelijk. Wel helder is dat de maatregelen in alle vier de landen zullen duren tot er een goede oplossing is.

De politie stelt dat adviezen van bonafide bedrijven eigenlijk altijd verder gaan dan alleen de verkoop en de montage. Deze bedrijven beoordelen daarbij ook de verlichting en andere dingen in de omgeving die woninginbraak te makkelijk maken.

Verder zijn bedrijven met een Politiekeurmerk Veilig Wonen goed opgeleid, heeft altijd up-to-date kennis en krijgt elk jaar een kwaliteitsbeoordeling. .

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X