Alphabet, moederbedrijf Google voor het eerst meer dan $1.000 miljard waard

Voor het eerst in haar bestaan is Alphabet, het moederbedrijf van techreus Google, meer dan 1.000 miljard dollar waard. Het bedrijf staat nu met dit bedrag genoteerd in de Nasdaq.

Het techconcern staat daarmee in het rijtje waardevolste bedrijven wereldwijd. Dit zijn onder andere mede- techreuzen Microsoft en Apple.

 

Amazon

Sinds januari dit jaar was de koers van de Alphabet-aandelen al aan een opmars bezig. Donderdag ging de koers door de ‘magische grens’. Ook Amazon is aardig op weg in deze richting, maar na een kortstondige doorbraak zakte dit bedrijf weer een beetje terug.

 

Google

In de holding Alphabet zitten naast Google ook YouTube en de hier nog wat onbekendere routeplanner Waze. De zoekreus is in het bedrijf echter wel de grote geldmaker. Het grootste deel daar weer van komt uit de verkoop van advertenties, In 2018 was Google alleen goed voor 122 miljard dollar.

Of Alphabet op deze positie blijft is nog niet duidelijk. Het bedrijf geeft in februari gelegenheid om de boeken van vorig jaar te bekijken. Er is met name bij beleggers in het bedrijf veel belangstelling voor.

Ook speelt de kritiek en verscherpt toezicht vanuit veel landen mee. Het gaat dan met name over vragen rond privacy, veiligheid van opgeslagen gegevens concurrentiebelangen.

Daarnaast speelt ook topman Sundar Pichai een rol. Die moet zich deze keer alleen redden, want mede-oprichters Sergey Brin en Larry Page zijn onlangs opgestapt uit het bestuur van het bedrijf.

Gerelateerde berichten...

X