Ambulancedienst landelijk verbonden met slimme verkeerslichten

ambulancewagen

Ambulances die met spoed rijden kunnen in plaatsen waar slimme verkeerslichten staan voortaan altijd groen licht krijgen. Dit betekent een veilige doorgang op kruispunten en tijdige waarschuwing van andere weggebruikers.

De ambulances zijn aangesloten op het systeem van Talking Traffic. De ambulancesector is de eerste hulpdienst die op nationale schaal aansluit op de Talking Traffic-dienstverlening.

Deventer is intussen helemaal voorzien van slimme verkeerslichten. Het zijn er nu(55 in totaal.  Daar maken alle nood- en hulpdiensten, dus ook brandweer en politie, al gebruik van Talking Traffic. De reacties zijn zeer positief. Ook voor weginspecteurs die een blauw zwaailicht mogen voeren, wordt een pilot met prioriteitsvoorziening via Talking Traffic overwogen.

Eind oktober 2020 hebben de leden van branchevereniging Ambulancezorg Nederland (AZN) besloten dat alle ambulanceregio’s aansluiten op Talking Traffic via de landelijke ICT-systemen van de sector. De verkeersveiligheid vormt hiervoor de belangrijkste drijfveer.

Talking Traffic

Al langer is er sprake van brede invoering van Talking Traffic voor alle voertuigen van nood- en hulpdiensten in ons land. Recente cijfers tonen immers aan dat er minimaal een keer per week een al dan niet ernstig ongeval plaatsvindt met een hulpvoertuig dat noodgedwongen door een rood licht rijdt op weg naar een calamiteit. Met alle gevolgen van dien.

Al geruime tijd vindt hierover overleg plaats met het IFV, het Instituut voor Fysieke Veiligheid waarbij ook brandweer, politie en defensie zijn aangesloten. Naast nood- en hulpdiensten is dit systeem eventueel ook inzetbaar voor bijvoorbeeld openbaar vervoer en zwaar vrachtverkeer.

Het gebuikt van slimme verkeerslichten groeit. De teller staat begin december op 700 verkeerslichten (iVRI’s). Ambulances kunnen dan met groen licht in plaats van rood over het kruispunt en andere weggebruikers worden tijdig gewaarschuwd dat een nood- en hulpdienst nadert, zodat zij hierop kunnen anticiperen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X