Amphia zet virtual reality in bij brandoefeningen

bedrijven VRbril dataverzameling

Alle medewerkers van ziekenhuis Amphia doen sinds kort periodiek brandoefeningen en ontruiming van een afdeling via virtual reality (VR). In realistisch nagemaakte afdelingen oefenen gebruikers via een VR-bril met het blussen van verschillende virtuele branden. Amphia is het eerste ziekenhuis waar dit kan.

Amphia is een groot ziekenhuis. Als er iets gebeurt moeten hulpverleners soms een eindje lopen voor ze op de juiste plek zijn. Daarom leiden we alle medewerkers op zodat ze een brand kunnen bestrijden en een afdeling kunnen ontruimen. Dan is er altijd hulp dichtbij.

VR biedt interessante mogelijkheden om realistisch te trai­nen. Je kunt situaties nabootsen die je in het echt niet kunt ervaren. Daarnaast heeft de coronapandemie ons laten zien dat digitaal werken en opleiden veel voordelen kan bieden.

Samenwerking

In samenwerking met Enversed en BHVR heeft Amphia een module gemaakt gericht op het bestrijden van een brand. Het virtueel ontruimen van een afdeling is speciaal voor Amphia ontwikkeld. Om het zo realistisch mogelijk te maken zijn afdelingen van het ziekenhuis virtueel nagebouwd.

Inmiddels heeft Amphia vier afdelingen in het virtuele ziekenhuis. dit zijn een verpleegafdeling, een operatiekamer, de intensive care en een polikliniek. Op dit moment kunnen zes medewerkers tegelijkertijd oefenen in het virtuele ziekenhuis. Ze trainen in het bestrijden van een beginnende brand en kunnen leren hoe je een afdeling ontruimt. De komende jaren gaat Amphia deze techniek ontwikkelen en kennismaken met deze nieuwe manier van scholing geven.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...