AMS-IX komt naar Metropoolregio Rotterdam Den Haag

AMS-IX

Het internetknooppunt AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), gaat in oktober uitbreiden naar Zuid-Holland. Tot nu toe huist AMS-IX in Nederland enkel in datacenters in en rond Amsterdam. AMS-IX is een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld.

Amsterdam is de nummer twee van belangrijkste internetknooppunten in Europa. Dat zijn nu Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs (FLAP). De uitbreiding naar Zuid-Holland is een grote stimulans voor de vestiging van tech- en enterprisebedrijven in de regio. Het maakt verdere groei mogelijk voor AMS-IX. Met name voor de creatieve industrie ontstaan er veel kansen.

IP-netwerken

Het wereldwijde internet bestaat uit meer dan 50.000 IP-netwerken die allemaal onderling verbonden zijn. AMS-IX regelt als een van de grootste internet exchanges ter wereld, met momenteel meer dan 10 Tbit/s aan internetverkeer, het verkeer tussen deze netwerken. Verder faciliteert het aangesloten partijen bij het uitwisselen van hun dataverkeer. 10 Tbit/s staat gelijk aan het tegelijkertijd streamen van 2 miljoen HD-video’s.

De komst van AMS-IX naar de regio Rotterdam Den Haag maakt het nu zeer aantrekkelijk voor tech- en enterprisebedrijven om zich juist hier te gaan vestigen. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen als live streamen via het internet van (grote internationale) events, het (internationaal) aanbieden van bedrijfssoftware, online gaming, of bijvoorbeeld videobellen. Of gewoon het efficiënt inrichten van omvangrijke bedrijfsnetwerken. Via AMS-IX hebben bedrijven directe verbindingen met een veelvoud aan netwerken regionaal en wereldwijd en kunnen zij daardoor een hoge kwaliteit en efficiëntie van digitale diensten garanderen.

Bekende bedrijven die in Amsterdam hun datanetwerken aan AMS-IX hebben gekoppeld, zijn bijvoorbeeld Booking.com, Bol.com, Decathlon, ebay, NS, Vodafone, T-Mobile, Tele2, Deutsche Telekom. Ook bedrijven als Worldstream, Leaseweb, GoDaddy, i3D.net zijn voorbeelden.Deze lijst is niet uitputtend en bevat nog veel meer bedrijven.

Nieuwe vestigingen nodig

AMS-IX start nog deze zomer met de bouw van de zogenaamde ‘Points of Presence’ (PoP) in Zuid-Holland. “Deze moeten in het najaar gereed zijn,” vertelt AMS-IX directeur Peter van Burgel. “Deze nieuwe locaties zijn van groot belang voor onze ambities. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft de potentie om uit te groeien tot een belangrijke techhub en het is dus belangrijk voor ons om hier aanwezig te zijn. Diverse grote technologiepartijen hebben zich de afgelopen jaren al in deze regio gevestigd en er zijn geen beperkingen om snelle groei te faciliteren.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...