AMS-IX verwerkt 18% meer data in 2021

datacenter digitale infrastructuur restwarmte datacenters datacenterbranche

In 2021 werd er in totaal meer dan 26,85 Exabyte aan data verwerkt op AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange). Dit is een groei van 18% ten opzichte van 2020. Ieder jaar in januari publiceert AMS-IX feiten en cijfers over het verkeer dat de organisatie het afgelopen jaar verwerkte.

Die groei is nog steeds fors, maar minder dan de 35% groei tijdens het coronajaar 2020. De groei van het internetverkeer lijkt weer de proporties te hebben van het oude normaal van voor de pandemie.

AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Dagelijks gebruiken vele internetbedrijven dit schakelpunt om internetverkeer uit te wisselen.

Dataverkeer

In 2021 groeide het internetverkeer met 18%. dit is vergelijkbaar met de 17% groei in het dataverkeer zoals we die zagen in 2019. In ‘coronajaar’ 2020 was de groei van het internetverkeer nog 35%. Het effect van de coronapandemie – en de diverse lockdowns – op internetgroei lijkt daarmee in 2021 nog beperkt merkbaar te zijn.

De groei van het internetverkeer lijkt nu vooral te komen door stijgend verbruik van internetdiensten.Denkaan opslag in de cloud, nieuwe games en nieuwe streamingdiensten. In november werd er nog een nieuwe mijlpaal bereikt met het behalen van een piekverkeer van 10 Terabit/s. Het aantal aangesloten netwerken in Amsterdam bleef met iets meer dan 880 nagenoeg gelijk.

Ook het verkeer op de Global Roaming Exchange is terug op het oude niveau van voor de pandemie. Dit is een platform van AMS-IX voor de uitwisseling van mobiel dataverkeer tussen netwerken die mobiele dataverbruikers in het buitenland bedienen.

In zowel 2020 als het begin van 2021 was er door alle reisbeperkingen maar weinig verkeer op de GRX. Maar sinds deze zomer reizen mensen weer. Het verkeer op de GRX steeg met 80%. Het piekte in 2021 maar liefst op 205.9 GBps.

Ook bij de internet exchanges die AMS-IX beheert in andere delen van de wereld was de invloed van de pandemie minder groot dan voorheen. De exchanges in Manama (436 GBps), Mumbai (92 GBps) en Hong Kong (84 GBps) bereikten allen een nieuw piekverkeer in 2021.

Opmerkelijk was met name de groei in Manama. In 2020 werd daar nog een piekverkeer van 208 GBps opgetekend. Manama is een relatief nieuwe exchange en is de snelst groeiende internet exchange in het Midden-Oosten.

Digitalisering

CEO Peter van Burgel: “De groei van het internetverkeer in 2021 komt met name door de zich voortzettende digitalisering. Mensen blijven appen, gamen en Netflixen en dat zal de komende jaren niet minder worden. Ook komende jaren verwachten we daarom dat het Internet rond de 20% op jaarbasis blijft groeien. Wij zijn continue bezig met het optimaliseren en uitbreiden van ons platform zodat we deze groei kunnen faciliteren.”

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is een neutrale en onafhankelijke vereniging die het beheer voert over een aantal interconnectieplatformen in de wereld. Het platform in Amsterdam is al meer dan 25 jaar actief en is een van de oudste en grootste knooppunten voor internetverkeer ter wereld.

Serviceproviders, telecombedrijven, cloud providers en andere internetbedrijven die hun internetverkeer via AMS-IX routeren zijn verzekerd van snelle, directe, efficiënte, kosteneffectieve en veilige routes voor hun internetverkeer. Hierdoor kunnen zij hun klanten optimale digitale ervaringen geven. AMS-IX beheert daarnaast drie exchanges voor mobiele data roaming: de Global Roaming Exchange (GRX), de Mobile Data Exchange (MDX) en de Internetwork Packet Exchange (I-IPX).

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X