Apple: alleen vaccinatiebewijsapps van gezondheidsorganisaties goedgekeurd

vaccin prik coronavaccin

Landen die vaccinatiebewijsapps gaan uitbrengen moeten er rekening mee houden dat Apple
alleen dergelijke apps goedkeurt die van gezondheidsorganisaties zijn. Dat zegt de techreus op de eigen website.

Het gaat erom dat ontwikkelaars van de apps niet op eigen houtje aan de slag gaan of dat doen in opdracht van een niet-medische commerciële partij. Het bedrijf wil met de maatregel de gebruikers van de apps de zekerheid geven dat de vaccinatiebewijsapps netjes omgaan met de gegevens van de gevaccineerde mensen. Er zitten immers veel gevoelige persoonlijke gegevens achter zo’n app.

Uitslagen

Dezelfde normen gelden intussen ook voor apps die worden gebruikt voor uitslagen van coronatesten. Wat er nu gaat gebeuren met de app GGD Contact is nog niet duidelijk. De app wordt gebruikt voor bron- en contactonderzoek, maar het systeem erachter bleek lek te zijn.

De GGD gaat nu wel het lekkende systemen vervangen. De hele operatie moet volgende maand klaar zijn. Intussen zijn zes mensen gearresteerd die op grote schaal persoonlijke gegevens van geteste mensen hadden verkocht. Deze ex-GGD-medewerkers hadden eenvoudig toegang tot de gegevens via de printfunctie.

Vrijheden

Apple komt met de maatregelen omdat gevaccineerden of mensen met een negatieve testuitslag in sommige landen meer vrijheden krijgen. De belangen zijn dus groot en dat vraagt een zorgvuldige omgang met persoonlijke gegevens.

Naast samenwerken met gezondheidsorganisaties als fabrikanten van coronatesten, laboratoria of zorgaanbieders gaat het bedrijf ook overheidsapps of die van medische instellingen goedkeuren.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X