ASML stapt in samenwerking digitale inclusie ouderen

oudere met tablet

Chipmachinefabrikant ASML stapt in een samenwerkingsverband dat digitale inclusie van ouderen moet bevorderen. Het bedrijf werkt samen met het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung. Ze zitten samen in het lesprogramma Welkom Online.

Welkom Online is een lesprogramma waarmee ouderen kennis kunnen maken met de mogelijkheden van het internet. Zo wordt het makkelijker om contact te onderhouden met vrienden en familie en kunnen ouderen effectiever en met meer plezier deelnemen aan de digitaliserende samenleving.

Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 ging naast het lesprogramma ook de Helpdesk Welkom Online van start. Dat betekent dat ouderen nu ook op afstand geholpen kunnen worden met digitale vraagstukken. Aan de helpdesk zitten naast vrijwilligers van het Ouderenfonds nu ook medewerkers van ASML en VodafoneZiggo. De helpdesk draait sinds eind 2019.

“Als technologiebedrijf staan we aan de basis van de digitaliserende samenleving, maar realiseren we ons ook heel goed dat nog lang niet iedereen zo makkelijk zijn of haar weg vindt in die digitale wereld”, zegt Inge Wouters, manager Community Engagement educatie bij ASML. “We vinden het daarom belangrijk om, samen met ASML medewerkers ons steentje bij te dragen aan het dichten van dat digitale gat, zodat steeds meer mensen profijt kunnen hebben van de technologische vooruitgang. Daarom zijn we trots om deze samenwerking aan te gaan.”

Directeur Nationaal Ouderenfonds Corina Gielbert: “Niet alle ouderen kunnen technologische ontwikkelingen even makkelijk volgen en de kansen benutten die internet kan bieden. Met de bijdrage van ASML als partner kunnen we energie en krachten bundelen om in 2021 nóg meer ouderen te helpen en samen te zorgen dat hun wereld groot blijft.”

Feiten en cijfers digitale inclusie ouderen

(Bron onderzoek Ouderen in digitaal Nederland)

  • 12,7% van de ouderen vindt het (heel) moeilijk om digitale apparaten en internet te gebruiken.
  • 47% was huiverig bij het eerste gebruik.
  • 57% voelt zich in meer of mindere mate verplicht om digitale apparaten te gebruiken, vanwege de digitalisering.
  • 58,3% van de ouderen heeft (veel) vermaak in de vrije tijd door digitale apparaten.
  • 64,4% heeft het gevoel dat digitale apparaten hen onafhankelijker maakt.
  • 86% vindt dat het het regelen van praktische zaken sneller maakt.
Lees ook:
  • ASML schrijft recordjaar met omzet 14 miljard euro
  • Zorgverzekeraar implementeert MOVEit

Gerelateerde berichten...

X