AWS start IT-omscholingsprogramma re/Start bij Femme Forward

Vrouw als baas genderdiversiteit cryptoland borstkanker Girls Day

Amazon Webservices, AWS, start met het omscholingsprogramma re/Start, onder andere door een samenwerking aan te gaan met Femme Forward. Dit is een door de Europese Unie (EU) gefinancierd project dat vrouwen omschoolt om technische carrières te starten of nieuwe start-ups op te richten. De eerste start is in België. Als de resultaten daar goed zijn, breidt het programma uit in meer landen.

In België is slechts 17,7% van alle IT specialisten vrouw. En in heel Europa is het aantal vrouwelijke tech-oprichters nog steeds minder dan 15% (Startup Genome, 2023). Amazon Web Services re/Start is een nieuw omscholingsprogramma voor mensen die nieuw zijn in technologie en is bewust gericht op het vergroten van de diversiteit in de tech-sector.

Doel is om tegen 2025 wereldwijd 29 miljoen mensen op te leiden. Daardoor traint het omscholingsprogramma elke dag duizenden nieuwe bouwers voor beroepen in de techsector. Claire Spiller, EMEA leader van AWS re/Start: “Het wereldwijde tekort aan vaardigheden en het gebrek aan diversiteit in technologie zal niet worden opgelost door enkel één leverancier of één organisatie. Er is drijfkracht over meerdere landen, organisaties en initiatieven nodig om een significante verandering door te voeren. Toen we kans kregen om partner te worden van Femme Forward, en zo een consortium van organisaties met een vergelijkbare missie samen te brengen, hebben we die kans gegrepen.”

Femme Forward is een door de Europese Unie (EU) gefinancierd project dat vrouwen wil helpen om technische carrières te starten of nieuwe start-ups op te richten. Het project is een consortium van ervaren aanbieders van trainingen en streeft ernaar een nieuwe golf van vrouwelijke techprofessionals en ondernemers op gang te brengen.

Met mentormogelijkheden in zeven Europese landen, waaronder België, is dit de eerste grote stap in het hervormen van het genderevenwicht in technologie en het bevorderen van een bloeiende gemeenschap van vrouwen in het digitale tijdperk. Het project loopt tot december 2024.

Het programma van Femme Forward bestaat uit verschillende modules, waaronder ‘Start-up Founders’ en ‘Future Tech Carreers’. Het grootste deel van laatstgenoemde module komt voor rekening van AWS re/Start. Ook AWS-klanten Randstad en Fujitsu bieden hun diensten gratis aan.

Zo startte HR-dienstverlener Randstad een online kennisbank met nuttige bronnen om al tijdens de sollicitatieprocedure een nieuwe baan in de tech-industrie een kickstart te geven.
Farah Verbruggen, vice-president van EMEA bij Randstad: “Randstad wil graag actief deelnemen aan het Femme Forward-project. Omdat we in de uitzendbranche werken, zien we het gebrek aan diversiteit en het algehele tekort aan technische vaardigheden als een grote uitdaging voor onze klanten in heel Europa.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...