Atos ontwikkelt digitaal platform om biomedisch onderzoek in EU te versnellen

Atos geeft leiding aan de ontwikkeling van een digitaal platform als onderdeel van het Europese onderzoeksproject FAIR4Health. Atos is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en implementatie van dit platform. Hiermee creëert zij een infrastructuur waarin wetenschappers gezondheidsgegevens in een beveiligde en gecontroleerde omgeving kunnen delen en hergebruiken. Het platform moet biomedisch onderzoek, in het bijzonder naar chronische ziekten, verbeteren en in een stroomversnelling brengen.

Het FAIR4Health-project is gebaseerd op de zogenoemde FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable). Als onderdeel hiervan wordt data mining-technologie op de gedeelde datasets ingezet met als doel twee case studies te ontwikkelen. De eerste studie staat in het teken van het identificeren van triggers die tot ziektes kunnen leiden en patronen die in verband kunnen worden gebracht met ziektes van comorbide patiënten.

Dit zijn patiënten bij wie zich twee of meer aandoeningen tegelijkertijd voordoen. De andere studie gaat het om het voorspellen van het risico dat een aandoening of ziekte zich binnen 30 dagen opnieuw voordoet bij patiënten met een complexe chronische ziekte. De resultaten van het project staan aan de basis van de toekomstige strategie van de Europese Commissie gericht op het beheer van data die worden gegenereerd door wetenschappelijk onderzoek dat wordt gefinancierd met publieke gelden.

Het project, dat wordt gecoördineerd door het Universitair Ziekenhuis Virgen del Rocío van de gezondheidsdienst in Andalusië, wordt uitgevoerd door een multidisciplinair consortium dat uit 17 partners uit 11 landen bestaat: Spanje, Portugal, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland, België, Servië en Turkije.

Hieronder vallen zes organisaties die zich richten op gezondheidsonderzoek, twee universiteiten die internationaal worden erkend vanwege hun expertise op het gebied van datamanagement, twee universiteiten en twee instituten met een uitgebreide ervaring op het gebied van medische informatica en vijf zakelijke partijen, waaronder Atos.

Gerelateerde berichten...

X