Holland PTC, start met de eerste behandelingen en met een nieuw EPD

De eerste kliniek en researchcentrum voor protonentherapie in Nederland, is succesvol begonnen aan de eerste behandelingen én registraties in Neo ZIS|EPD. HPTC heeft de wens voor een flexibel EPD met uitgebreide functionaliteit, zodat het systeem goed aansluit bij hun unieke behandelmethode, maar ook ondersteuning biedt in hun werkprocessen.

Holland PTC kent een complexe ICT- infrastructuur, maar daar is in Neo ZIS|EPD niets van te merken. Alle koppelingen met andere softwaresystemen en apparaten zijn ‘achter de schermen’ gerealiseerd en voor de gebruiker niet zichtbaar.

Zo is het niet nodig om gegevens dubbel te registreren, of een ander programma op te starten om gegevens of resultaten van onderzoeken te bewerken of in te zien. Alle gegevens staan overzichtelijk in één systeem.

Met Neo ZIS|EPD kunnen de specialisten met de gegevens hun behandelingen optimaliseren, zodat de patiënt de juiste zorg krijgt met deze relatief nieuwe behandelwijze. Daarnaast kan ook eenvoudig diverse managementrapportages worden samengesteld, zodat de werkprocessen gestroomlijnd en gemonitord kunnen worden.

 

Wat is het?
Protonentherapie is een bestralingstechniek die al langer bestaat. Tot 2017 konden patiënten alleen bij behandelcentra in het buitenland deze vorm van radiotherapie krijgen. Momenteel heeft meer dan de helft van alle kankerpatiënten bestraling (radiotherapie) nodig.

De gebruikelijke radiotherapie met röntgenstraling werkt voor veel patiënten goed genoeg, maar soms zit de tumor te dicht bij kwetsbare organen of is hij relatief ongevoelig voor de gebruikelijke bestraling. Dan kan protonentherapie een optie zijn.

Protonentherapie is een door de Nederlandse overheid erkende therapie. Al jaren werden patiënten naar het buitenland verwezen als zij in aanmerking kwamen voor protonentherapie. Om de therapie ook in Nederland te kunnen aanbieden, is een zogenaamde WBMV (Wet Bijzondere Medische Verrichtingen) vergunning nodig.

In december 2013 kreeg HollandPTC deze vergunning van het Ministerie van VWS. Nederland heeft protonencentra in Groningen, Maastricht en Delft. Wereldwijd zijn er al 150.000 kankerpatiënten met protonen bestraald. Er komen steeds meer behandelcentra voor protonentherapie, vooral in Europa, de Verenigde Staten en Japan.

 

Gerelateerde berichten...