Medisch dashboard voorspelt op basis van AI effectiefste behandeling

Nieuw medisch dashboard helpt bij het voorspellen hoe een ziekte ontwikkelt en welke gevolgen een ziekte heeft. Met het gebruik van het dashboard zijn medisch specialisten nog beter in staat te bepalen welke behandeling het meest effectiefst zal zijn. Business Data Challengers (BDC) ontwikkelt een systeem dat op basis van kunstmatige intelligentie (AI) in staat is een enorme hoeveelheid aan medisch beeldmateriaal te verwerken en te presenteren.

Medisch specialisten zijn hierdoor in staat om uiterst betrouwbaar een grote hoeveelheid beelden te analyseren en te beoordelen tijdens bijvoorbeeld hersenscans of hartfilmpjes. Met dit project wordt medische kennis samen met de expertise van BDC en de rekenkracht van het datacenter van BytesNet geïntegreerd tot een waardevolle toepassing voor medische specialisten. De Topsector Life Sciences & Health heeft het project een belangrijke subsidie toegekend voor de verdere doorontwikkeling.

Hersenscans en hartfilmpjes

Het doel van het dashboard (Medical Image Process Dashboard) is het ondersteunen van medisch specialisten bij het onderzoeken van onder andere scans van de hersenen en het hart. Het dashboard is zo gemaakt dat het ook kleine afwijkingen, die door specialisten mogelijk gemist worden, duidelijk in beeld brengt. Op basis van een groot aantal medische beelden, waarbij de afwijkingen bekend zijn, wordt het systeem met AI getraind en is het steeds beter in staat afwijkingen te ontdekken en te ondersteunen bij diagnoses.

Medisch specialisten zijn hiermee, veel beter dan met de huidige systemen, in staat te beoordelen hoe ziektes er op beeldmateriaal uit zien. BDC licht toe: “Hierdoor neemt het voorspellend vermogen toe als het gaat om de ontwikkeling van een ziekte en welke gevolgen en bijwerkingen dit heeft. Medisch specialisten zijn dan nog beter in staat te bepalen welke behandeling het beste past bij welk ziektebeeld”. Het systeem, dat beelden verwerkt en presenteert, kan worden ingezet bij alle soorten beeldtypes, zoals bijvoorbeeld bij hersenscans, hartfilmpjes en andere soorten digitaal beeldmateriaal.

Subsidie

Deze oplossing krijgt nu als MIT R&D samenwerkingsproject van de Nederlandse Topsector Life Sciences & Health (LSH) een subsidiebedrag vanwege innovatie in de zorgsector. Het project sluit aan bij de doelstellingen van het Topsectoren- en Innovatiebeleid van een van de Nederlandse Topsectoren die voor de regio relevant zijn. Bovendien past het project binnen de strategische agenda van de Provincie Utrecht.

Dit project valt direct binnen het thema Beeldvorming en Image guided therapieën van de Topsector Life Sciences & Health. Hetty Wessel-Smit vertelt: “Hierbij worden specifiek innovaties gevraagd op het gebied van beeldvormende technologie voor meer precieze en minder invasieve diagnoses, prognoses, monitoring en afstemming van therapie”.

Niet alleen vanwege de grote maatschappelijke impact die het project heeft, maar vooral ook vanwege het enthousiasme en de gedrevenheid van Hetty Wessel-Smit (BDC), Bassam Shoukri (BDC) en Leo de Vries (Bytesnet) is deze subsidieaanvraag die is begeleid door PNO Consultants succesvol afgerond.
“Zo leveren we door goede samenwerking een belangrijk bijdrage aan een duurzaam betaalbare, efficiënte en effectieve gezondheidszorg”, aldus Willem de Fiouw, woordvoerder van BDC.

Hulpmiddelen

Om een enorme hoeveelheid beeldmateriaal snel te kunnen verwerken is er naast het slimme algoritme dat door BDC ontwikkeld is ook veel rekenkracht nodig. Bassam Shoukri vertelt: “We hebben een computersysteem nodig dat snel rekent en geen moeite heeft met het verwerken van grote hoeveelheden gegevens in korte tijd. Zo’n systeem is aanwezig bij Bytesnet. Het computersysteem is olie-gekoeld en daardoor ook nog eens beter voor het milieu dan gebruikelijke datacenter oplossingen.”

Gerelateerde berichten...