Digitaal je gezondheid managen is hot. Er zijn wereldwijd al meer dan 350.000 gezondheidsapps. Bijna de helft daarvan (47%) richt zich op mensen met een chronische ziekte. Over welke features beschikken die apps zoal? Hoe bepaal je welke daarvan jij inzet in jouw app? En hoe stimuleer je hergebruik van reeds ontwikkelde functionaliteit in jouw ziekenhuis of andere zorgorganisatie?
Ondanks het enorme aantal gezondheidsapps staan we nog maar aan het begin. Idealiter is er voor ieder zorgpad een app die patiënten ondersteunt, of het nu om een kortstondige ziekte gaat of om een chronische aandoening. Zo ver is het nu nog lang niet. Appontwikkeling is namelijk tijdrovend en duur. Daarom roept app-ontwikkelaar Mobiquity op om niet bij iedere app opnieuw het wiel uit te vinden, maar veel meer in te zetten op hergebruik van functionaliteit. Hun Healthcare Features Radar classificeert de kenmerken van veelgebruikte apps op het gebied van diabetes, astma en COPD, kanker en mentale gezondheid in zes categorieën.

De zes categorieën
Gezondheidsdoelen en -motivatie
Deze functies helpen patiënten om persoonlijke gezondheidsdoelen te identificeren, zich eraan te houden en gemotiveerd te blijven. Deze functionaliteiten helpen bij het realiseren van zowel korte- als langetermijndoelen. Functionaliteiten die hierbij horen zijn onder meer een agenda om activiteiten zoals sporten of wandelen te plannen, activity trackers om beweging te meten, dashboards die je voortgang visualiseren, digitale coaches die op afstand begeleiding bieden en in-app beloningen als je je doelen haalt.
Gedragsverandering
Voor een gezond dieet, goed slaapritme, voldoende lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid. Naast monitoring maken deze functies het gemakkelijker om je gedrag blijvend aan te passen. Denk aan een receptendatabase die je helpt om snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten, mindfullness tools die je helpen om gedurende de dag genoeg rustmomenten in te lassen en dagboekfuncties die het verband leggen tussen wat je doet en hoe je je voelt.
Therapietrouw
Ondersteuning voor patiënten om hun medicatie op tijd in te nemen of oefeningen te doen. Hieronder vallen naast reminders ook functies zoals een logboek, uitleg over de medicijnen die je gebruikt, wetenschappelijke inzichten over je behandeling en dashboards om je therapietrouw te monitoren.
Kennisopbouw
De eerste stap richting gedragsverandering bestaat uit begrijpen dat je er zelf wat aan kunt doen om je beter te voelen. Ook verzamelen deze features inzichten in hoe jij symptomen beheersbaar houdt en wat voor jou werkt. Naast e-learnings met informatie over de ziekte, vallen hier vooral ook AI-achtige tools onder die data uit andere functionaliteiten combineren. Denk aan data over medicatietrouw, gedragsverandering, het dieetlogboek en het dagboek.
Ondersteuning van zorgprofessionals
Tools voor communicatie en geautomatiseerde informatie-uitwisseling met zorgprofessionals. Door ondersteuning op afstand bouw je gemakkelijker een relatie op met de zorgverlener(s)
Sociale ondersteuning
Deze functies richten zich op sociale mechanismen om patiënten te ondersteunen. Dit kan gericht zijn op lotgenotencontact, maar ook contact met vrienden en familie of met je sportvereniging.
In totaal komt Mobiquity tot een overzicht van 43 verschillende functies, onderverdeeld in deze zes categorieën. De app-ontwikkelaar zet deze radar in om snel met klanten, aan de hand van hun doelstelling, te bepalen welke functies wel en welke niet in de app worden opgenomen.