Het thuiswerk-dashboard

Het thuiswerk-dashboard

Sinds maart 2020 geldt het dringende advies om thuis te werken. We zijn inmiddels ruim een jaar verder en thuiswerken is al praktisch een ingeburgerde praktijk. Cloud security-specialist Zscaler volgde alle ontwikkelingen en trends van het afgelopen jaar op de voet. Hun bevindingen zijn samengevoegd in het Work From Anywhere-dashboard. In dit dashboard zijn niet alleen de ontwikkelingen op het gebied van thuiswerken te vinden, maar ook de gevolgen voor het applicatielandschap.

Het thuiswerkadvies heeft enorme implicaties gehad voor de digitale transformatie van Nederlandse organisaties. Zo konden organisaties die al in de cloud werkten zich makkelijker aanpassen aan de nieuwe realiteit dan organisaties die nog met meer traditionele oplossingen werkten. Als gevolg van de veranderde werksituatie hebben werknemers nu ook andere applicaties nodig dan vóór de pandemie. Streamingdiensten, cloud gebaseerde kantoorapplicaties en collaboratietools als Zoom en Microsoft Teams leverden de grootste bijdrage leverden aan het totale dataverkeer van werknemers die op afstand werken.

Top 5

Uit de verwerking van meer dan 140 miljard transacties op dagelijkse basis blijkt dat het merendeel van het verkeer in Nederland afkomstig is van cloud gebaseerde kantoorapplicaties. Hiervan neemt Outlook met afstand het grootste datavolume in beslag, namelijk maar liefst 261 TB. Op de tweede plaats staan met 141 TB, de Office 365 applicaties. De derde plaats wordt met 82 TB bezet door een enigszins ‘vreemde eend’ in deze cloud-bijt. Het videoplatform YouTube is namelijk niet bedoeld als tool om het werken op afstand te faciliteren. Kort daarachter volgt Microsoft OneDrive met 77 TB en op plaats vijf staat SharePoint Online (64 TB).

Explosieve groei

Het is opmerkelijk dat de collaboration-tools zoals Microsoft Teams, Zoom of Google Meet qua volume niet groot genoeg zijn voor een plek in de top 5. Onverwacht eigenlijk als je bedenkt hoe explosief deze apps zijn gegroeid het afgelopen jaar. Zo is het gebruik van Zoom de afgelopen zes maanden met 431 procent gegroeid onder Nederlandse Zscaler-klanten. Daarnaast zijn kenden ook streamingplatformen zoals Disney+ een indrukwekkende groei (133%). Naast collaboration-tools en streamingplatformen is er de afgelopen maanden ook een groei zichtbaar in de adoptie van management- en beveiligingsoplossingen als Azure DevOps en Druva. De groei van deze oplossingen kwam wellicht wat langzamer op gang. Wat dat aangaat maakten ze pas een echte spurt tegen het einde van 2020.

Lees ook: