Bouw radiotelescoop SKA van start

SKA radiotelescoop Zuid-Afrika 2019
dav

Op 5 december start de bouw van de radiotelescoop Square Kilometre Array (SKA). Dat meldt BBC News. Deze grootste radiotelescoop ter wereld verrijst in zowel West-Australië als Zuid-Afrika. Met de schotels moet de zoektocht naar buitenaards leven en zelfs de Big Bang, verder gaan op grond van de theorieën van Albert Einstein.

Nederland, Zuid-Afrika, Australië, het VK doen naast China, Italië, Portugal en Zwitserland mee in de eerste fase. Later willen Canada, India, Zweden en Zuid-Korea ook instappen, maar wanneer is nog niet bekend. Het zal nog een paar jaar duren voordat de SKA echt gaat starten, omdat de bouw zelf veel tijd in beslag neemt. De planning is dat het geheel vanaf 2028 in bedrijf komt.

Big Bang

De telescopen nemen samen honderdduizenden vierkante meters in beslag en bestaan uit zeker 200 schotels met samen 131.000 antennes. Het systeem heeft een frequentiebereik tussen de 50 megahertz tot uiteindelijk 25 gigahertz. Dit maakt de SKA heel gevoelig en in staat om zelfs zeer zwakke radiosignalen die zich op miljarden lichtjaren van de aarde bevinden te horen. Wetenschappers denken dat ze daardoor zelfs signalen kunnen oppikken die in de eerste paar honderd miljoen jaar na de Big Bang werden uitgezonden.

Met de SKA gaan wetenschappers ook onderzoek doen naar de geschiedenis van waterstof, het element dat het meest voorkomt in het universum. Daarnaast onderzoekt SKA fast radio bursts. Deze ultrasterke radiopulsen produceren in tienden van seconden evenveel energie als onze zon in een heel jaar. Wat de fast radio bursts precies zijn en waar ze vandaan komen is nog niet bekend. Met de SKA hopen wetenschappers daar achter te komen.

Dertig jaar

Het hele project is eigenlijk al dertig jaar oud. Wetenschappers werkten de eerste jaren vooral het idee uit en besteedden vervolgens nog eens tien jaar om de technologie bij het plan te ontwikkelen. De laatste tien jaar waren nodig om de bouw zelf voor te bereiden.

Als het project eenmaal draait komt er naar schatting 600 petabyte (600 miljoen gigabyte)  data per jaar beschikbaar voor astronomen over de hele wereld. De eerste mijlpaal is ergens in 2024, als vier schotels in Australië en zes antennestations in Zuid-Afrika klaar zijn en naadloos gaan samenwerken. Deze constructie zal dienst gaan doen als basisopstelling. De hoop is dat als in 2028 de rest in gebruik wordt genomen, het station verder kan uitbreiden door deelname van nog meer landen aan het project.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...