Bouwrobots winnen terrein; markt verdriedubbelt in 2030

IoT huizenbouw

Het gebruik van bouwrobots is noodzakelijk om de enorme bouwopgave het hoofd te bieden. De wordt zo duurzamer en veiliger en met minder faalkosten. De Nederlandse bouwsector steekt tot 2030 zo’n 306 miljoen euro in robots. Dat blijkt uit een rapport van ABN AMRO.

Het aantal bouwrobots, van drones tot 3D-betonprinters, groeit jaarlijks gemiddeld 14,1 procent. Een snelle toename, maar Nederland loopt vanwege een valste start internationaal nog wel achter.

Robots zijn een oplossing voor het tekort aan handen in de bouw. Het woningtekort vraagt om snellere bouw. Voor de komende tien jaar moet volgens onderzoeksbureau ABF Research het aantal jaarlijkse woningtoevoegingen stijgen van 75 duizend (productie in 2020) naar 93,5 duizend. dit is een stijging van 25,7 procent.

ABN AMRO berekende eerder dat de woningproductie met 40 procent kan stijgen door fabrieksmatige productie van modulaire woningen. Stijn Daniels, directeur Industrialisatie bij Daiwa House Modular Europe, ziet ook een flink potentieel: “Meer dan 80 procent van de werkzaamheden lenen zich voor
industrialisatie en robotisering.”

CEO’s en directeuren innovatie en industrialisatie van bouwondernemingen, robotproducenten, softwareontwikkelaars, dronediensten en onderzoekers uit het hoger onderwijs, zien zien grote kansen voor robotisering als een belangrijke oplossing voor de vele uitdagingen van de bouwsector.

Duurzaam maken van nieuwe en bestaande gebouwen krijgt zo een boost. Folkert Linnemans, innovator bij Bouwgroep Dijkstra Draisma: “Het energievraagstuk gaat de behoefte aan robots in de bouw aanjagen.” Gaurav Genani, CEO en oprichter Skelex: “Bouwbedrijven moeten binnen vijf tot tien jaar meegaan in de robotrevolutie, anders doen ze straks niet meer mee.”

Robots verhogen arbeidsproductiviteit

Robots zijn nodig om de arbeidsproductiviteit van de bouwsector te verhogen. De woningbouwproductie moet over zes jaar 25 procent hoger liggen dan in 2020. Miljoenen woningen en andere type gebouwen moeten voor 2030 volgens Nederlandse en Europese ambities veel duurzamer worden. Daarbij is  een verhoging nodig van de arbeidsproductiviteit. Vanwege het grote personeelstekort in de bouwsector is dat een probleem.

De verwachting is dat de robotisering van de bouwsector de komende jaren sterk groeit. Dat kan vooral wanneer de sector over een aantal belangrijke drempels weet heen te stappen. Dit gaat met name om de conservatieve houding en gebrek aan transparantie van veel bouwbedrijven.

Ook het gebrek aan eenduidige data en software, duidelijke wetgeving, meer en beter onderwijs en financiering spelen een rol. Op een aantal van deze aspecten ziet ABN AMRO recent beweging ontstaan en dat is de reden voor de verwachte groei in robotisering van de bouwsector.

Kansen voor Nederlandse robotproducenten

Nederlandse leveranciers van bouwrobots en aanverwante applicaties en diensten kunnen van deze robotiseringsslag profiteren. Nederlandse bouwbedrijven hebben behoefte aan robots die aan hun specifieke behoeften voldoen. Nederlandse robotproducenten en spin-offs spelen hier beter op in dan grote producenten uit landen zoals Zwitserland en Japan. De Nederlandse producenten profiteren bovendien van de kennis over bouwrobots bij Nederlandse technische universiteiten.

Robotisering zorgt potentieel voor extra groei in de arbeidsproductiviteit. Uit een analyse van ABN AMRO blijkt dat de huidige groei van de arbeidsproductiviteit in de bouw vergelijkbaar is met die van de industrie zo’n 17 jaar geleden.

Door het gemiddelde groeipad van de industrie over de afgelopen 17 jaar te volgen tot 2030 groeit de toegevoegde waarde per werknemer met 64 procent, oftewel bijna 8.000 euro. Dat is meer dan 3.000 euro hoger dan wanneer de bouw het huidige groeipad doorzet.

Robots maken duurzame bouw mogelijk

De inzet van robots is ook een belangrijke oplossing voor meer duurzame bouw. Met 3D-printers zijn bijvoorbeeld vrije vorm-ontwerpen mogelijk voor veel lichtere, maar even stevige bouwconstructies. Dit vereist minder materiaal.

Dit geldt ook voor robots die in een fabriek gebouwonderdelen in elkaar zetten. Dit staat ook wel bekend als ‘prefab’. Verduurzaming betekent een daling van uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof. Door prefab-bouw is op de bouwplaats, waarbij deze stoffen vrijkomen, minder werk nodig.

Ook passen de prefab-onderdelen van een nieuwe woning op gemiddeld vier tot zes vrachtwagens. Dat betekent minder transportbewegingen met bijbehorende uitstoot door bouwpersoneel, onderaannemers en toeleveranciers, die anders iedere dag met materieel en materiaal naar de
bouwplaats komen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...