Bronzen medaille voor Nederland op Internationale Informatica Olympiade

Het Nederlandse team van de Internationale Informatica Olympiade heeft deze week een bronzen medaille gewonnen in Bakoe, Azerbeidzjan. De zestienjarige scholier Marco Meijer uit Loppersum scoorde genoeg punten om brons in de wacht te slepen.

De Internationale Informatica Olympiade (IOI) vond van 4 tot 11 augustus plaats. Dit jaar deden er 88 landen met 327 deelnemers mee. In totaal deden naast Marco nog drie andere Nederlandse scholieren aan de wedstrijd mee.

Tijdens de wedstrijd kregen de leerlingen zes opgaven, verdeeld over twee wedstrijddagen van vijf uur elk. De opgaven vereisten kennis van algoritmen die de deelnemers moesten implementeren.

 

De individuele resultaten

• Bronzen medaille — Marco Meijer, 301,53 punten (16 jaar, Loppersum , 5 havo, Gomarus College).

• 240e — Gijs Penning, 170,95 punten (18 jaar, Waalre , 6 vwo, Huygens Lyceum Eindhoven).

• 247e — Annejan van den Dool, 164 punten (17 jaar, Groningen , 6 vwo, Gomarus College).

• 269e — Charlie van Diepen, 132,33 punten (18 jaar, Nijmegen , 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen).

Bij de wedstrijd kregen 28 deelnemers een gouden medaille, 54 deelnemers een zilveren medaille en 81 deelnemers een bronzen medaille.

 

Nederlandse Olympiade

De Nederlandse scholieren die meededen waren de beste deelnemers aan de Nederlandse Informatica Olympiade (NIO). De NIO wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Informatica Olympiade.

Alle Nederlandse middelbare scholieren kunnen meedoen aan de NIO. In drie rondes worden de deelnemers van het team dat Nederland vertegenwoordigt gekozen. Voormalige deelnemers zijn later vaak terug te vinden als hoogleraar, ondernemer of uitvinder.

Het Nederlandse team werd dit jaar begeleid door teamleider Eljakim Schrijvers ( Bussum ) en deputy leader Bouke van der Bijl ( Utrecht ).

Eljakim Schrijvers is al 26 jaar betrokken bij de Internationale Informatica Olympiade en is voorzitter en penningmeester van de IOI. Daarnaast is hij onder meer de host van de live uitzendingen tijdens de wedstrijddagen. Voor zijn wereldwijde verdiensten voor de internationale olympiade ontving hij dit jaar de Distinguished Service Award .

Bouke van der Bijl is voormalig deelnemer van de internationale olympiade en heeft daar twee keer brons gewonnen.

 

Singapore

De opgaven voor de eerste ronde voor het seizoen 2019-2020 worden begin september gepubliceerd. De beste vier deelnemers zullen in 2020 Nederland vertegenwoordig op de internationale eindronde in Singapore.

 

Techreus

De Olympiade staat niet op zich maar maakt deel uit van een bredere trend om jongeren te interesseren in informatica.

In 2017 startte techreus Cisco met een initiatief on in drie jaar tijd 76.000 Nederlanders door IT-training grotere digitale vaardigheden te geven. Techreus Cisco wil de komende jaren op deze manier het tekort aan digitaal talent oplossen.

Het traningsprogramma Digitale Versnelling Nederland moet ervoor zorgen dat er in 2020 76.000, vooral scholieren en studenten, grotere digitale vaardigheden krijgen. De hoop is dat een flink aantal daarvan geïnspireerd raakt om er professioneel iets mee te gaan doen.

Gerelateerde berichten...

X