Buitgemaakte documenten bij hackaanval EMA nu online

Spring

De buitgemaakte documenten bij de hackaanval van het Europese geneesmiddelenbureau EMA van vorige maand staan inmiddels online. Dat bevestigde de EMA op de eigen website.

Waar de documenten precies staan en wie daar inzage in heeft is nog niet bekend. Wat er precies online staat is ook nog niet helder. Het medicijnagentschap dat coronavaccins beoordeelt zegt wel dat de autoriteiten intussen zijn ingeschakeld en bezig zijn om stappen te zetten.

EMA stelt op de website dat ze met de autoriteiten meewerken en de eventueel getroffen mensen en instellingen op de hoogte stellen als hun gegevens gelekt blijken te zijn. Het agentschap stelt verder dat de beoordeling van coronavaccins niet in het geding is. Er treedt ook geen vertraging op.

Vermoedens

De hackaanval op het agentschap dat in Amsterdam zetelt dateert van begin december vorig jaar. Er waren toen al vermoedens dat het gaat om een buitenlandse mogendheid. Dat baseert men onder andere op de manier waarop de aanval plaatsvond. Hard bewijs daarvoor is er nog niet.

Het EMA stelt dat de aanvallers specifiek op zoek waren naar gegevens rond coronavaccins en ontwikkelingen rond geneesmiddelen daarvoor. De hackers waren bijvoorbeeld in staat om documentatie in te zien van Pfizer BionTech die de data naar het EMA had gestuurd ter goedkeuring van het eerste coronavaccin.

Hoe de situatie is rond de pas afgeronde beoordeling van het vaccin van Moderna is niet bekend. Ook niet of er documenten zijn buitgemaakt rond de beoordeling van het derde vaccin, van AstraZeneca. Deze laatste ligt momenteel ter beoordeling bij het agentschap.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X