China wil Alibaba recordboete opleggen

China vorm van land in rood

Alibaba krijgt van de Chinese regering waarschijnlijk een recordboete. Het gaat volgens de krant Wall Street Journal om een grote boete rond mededinging.

De Chinese webwinkelier zou volgens ingewijden tegen de krant e hoogste Chinese boete ooit krijgen. Hoger nog dan de boete die Qualcomm kreeg van de Chinese autoriteiten. Dat was een bedrag van 975 miljoen dollar (bijna 815 miljoen euro).

De bronnen van de krant stellen dat Alibaba naast de boete ook moet stoppen met het toepassen concurrentiebeperkingen. Nu nog is het handelaren op dat platform verboden om ook te adverteren op andere platformen. Hoe hoog de boete wordt is nog niet duidelijk. Verder is ook nog niet bekend om welke maatregelen het gaat en wanneer dat ingaat.

De Chinese toezichthouders die met de plannen komen denken ook dat Alibaba bedrijfsonderdelen moet afstoten om minder machtig te worden. Het gaat dan om bedrijfstakken die andere dingen doen dan alles rondom webwinkelen.

Ant Financial

De aankondiging staat niet op zich. Eerder al stelde China dat ze toezicht op bedrijven als Alibaba wilden verscherpen. Grote argument daarbij is vooral de groeiende macht en economische kracht van dergelijke bedrijven.

Eerder al werd om die zelfde reden de beursgang van Alibaba-dochter Ant Financial stopgezet. De beursgang moest de grootste aller tijden zijn, maar China vreest voor ontwrichting van het financiële systeem van het land.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X