Cloud Portfolio Management voor betere grip IT-afdeling

Cloudapplicaties hebben de positie van de gebruiker aanzienlijk versterkt en die van de it-afdeling behoorlijk verzwakt. Daardoor ontstonden risico’s op het vlak van kostenbeheersing, informatiebeveiliging en data-integratie. Toepassing van Cloud Portfolio Management is noodzakelijk om beter grip op de ontwikkelingen te krijgen. Wat houdt deze tak van sport precies in en hoe zet je de eerste stappen in CPM?

In veel organisaties worden talloze cloud-oplossingen gebruikt, zonder dat de it-afdeling daar voldoende controle over heeft. De gebruiker neemt de macht over. Dit is een goede zaak mits de it-afdeling de randvoorwaarden van dit proces uitwerkt en in de praktijk bewaakt. De vraag is alleen: hoe doe je dit? Hoe ontwikkel je grip op tientallen, zo niet honderden cloud-applicaties die in gebruik zijn? Het is alsof je een wolk vlooien in één pot moet krijgen. Hoe doe je dat?

In een grijs verleden, in de vroege jaren van de bedrijfsautomatisering, worstelden organisaties met precies zo’n probleem. Er waren toen veel losstaande applicaties in gebruik, die niet met elkaar communiceerden. Gevolg: veel dubbel en driedubbel werk en grote problemen met data-integratie. Daardoor ontwikkelde betrouwbare managementinformatie. Exact hetzelfde gebeurt nu, maar dan op een hoger niveau van automatisering. En de oplossing is ook precies dezelfde als die van veertig jaar gelden.  ERP, maar dan nu voor de cloud. We noemen het nu alleen Cloud Portfolio Management of Cloud Services Management.

 

Nieuw speelveld

De kern van deze ‘ERP voor de cloud’ is dat daarmee op strategisch niveau governance wordt aangebracht op twee gebieden. Ten eerste dat van de regelgeving en ten tweede dat van de portabiliteit, oftewel de overzetbaarheid. Kan ik een workload die ik heb ondergebracht bij een cloud-provider gemakkelijk overzetten naar de omgeving van een andere provider?

Deze twee elementen vormen de strategische basis. Cloud-services die niet voldoen aan de regelgeving moeten op centraal niveau kunnen worden uitgesloten van deelneming. Daar zal iedereen het snel over eens zijn.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine.nl van december.

Gerelateerde berichten...

X