Coalitie alsnog naar rechter om Wiv ondanks uitslag referendum

Ondanks een nipte meerderheid aan nee-stemmers in het ‘sleepwetreferendum’ stapt datacenter BIT alsnog naar de rechter wanneer de wet onveranderd wordt doorgevoerd. Het Edese datacenter zal dan proberen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) ongeldig te laten verklaren.

Bit stapt niet alleen naar de rechter. Onder andere doen de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten mee aan de zaak.

 

Amendementen

Belangrijkste motivatie van de groep voor de rechtsgang is het feit dat de Kamer de uitslag van het referendum mag negeren. De groep wil voorkomen dat de wet ondanks een nee alsnog gewoon wordt ingevoerd.

 

De coalitie denkt bijvoorbeeld aan het doorvoeren van  amendementen van de wet. Alex Bik, CTO bij BIT: “De gevolgen van deze sleepwet kunnen verstrekkend zijn. Niet alleen voor burgers, maar ook voor de gehele Nederlandse digitale economie. Organisaties brengen hun IT liever onder in een land waar de vertrouwelijkheid van hun gegevens beter beschermd is.”

Volgens Bik verslechtert ons land met de nieuwe wet de concurrentiepositie van de Nederlandse IT-sector. “De IT- en datacentersector vormen inmiddels de derde mainport van Nederland. Ze zijn goed voor een gigantisch aantal banen. Daar moeten we gebruik van maken in plaats van afbreuk aan doen.”

Het Edese datacenter slaagde er via een rechtszaak in om de bewaarplicht van communicatiegegevens van tafel te vegen. Bik: “Ook dit keer hopen wij op succes en staan wij voor een open, veilig en vrij internet met waarborging van privacy.”

 

Aftappen

Eerder deze maand werd al bekend dat de twintig miljoen die de regering heeft begroot voor uitvoering van de nieuwe inlichtingenwet, volgens internetexperts in het FD zwaar onvoldoende is.

In de nieuwe wet moet het mogelijk worden om zowel internet- als telefoonverkeer af te tappen. Maar bestuurder van de Nationale Beheersorganisatie Internetproviders (NBIP), Ludo Baauw stelt echter dat er jaarlijks alleen al 1,5 miljoen nodig is voor opslagcapaciteit van de verzamelde data.

Gerelateerde berichten...