Buy en build strategie: hoe laat je een ICT bedrijf groeien door overnames?

Een bedrijf met een buy en build strategie neemt andere bedrijven over om snel te kunnen groeien. Meerdere kleine bedrijven worden samen één groot bedrijf. Dat kan allerlei voordelen met zich meebrengen. In dit artikel lees je alles over hoe je kunt groeien als bedrijf met behulp van een buy en build strategie.

Groei door overnames

Een buy en build strategie wordt vaak gebruikt om directe concurrenten over te nemen. Het kan ook zijn dat er verwante bedrijven uit de sector worden overgenomen zodat het product-of dienstenpakket van het bedrijf kan worden uitgebreid. Het belangrijkste doel van de buy en build strategie is het verstevigen van de marktpositie. Het groeien door overnames wordt vaak mogelijk gemaakt door partijen met private equity.

Build en buy strategie in de ICT

Ook in de ICT kom je een build en buy strategie veelvuldig tegen. Vaak worden er in een korte tijd veel kleine bedrijven met een bepaald specialisme gekocht om uit te breiden. Hierbij kun je denken aan een bedrijf dat Saas-oplossingen ontwikkelt dat uitbreid met dienstverlening op het gebied cloud infrastructuur. Bedrijven vinden om te kopen gaat op verschillende manieren. Er zijn marktplaatsen waar bedrijven te koop staan. Daarnaast wordt er vaak door adviseurs die betrokken zijn informeel gepolst bij ondernemingen die mogelijk interessant zijn.

Analyse van de eigen onderneming

Een succesvolle buy en build strategie begint met een analyse van de eigen onderneming. Hierbij wordt gekeken of de onderneming in staat is om andere bedrijven te integreren. Welk type dienstverlening moet worden toegevoegd of welke nieuwe markten wil men betreden. Zijn er voldoende overnamekansen?

Financiering

Als de eigen onderneming in kaart gebracht is, wordt er gekeken of de buy en build strategie met eigen vermogen kan worden uitgevoerd of dat er een private equity partij betrokken moet worden. Met een daadkrachtige financiële partner kunnen er meerdere overnames achter elkaar worden uitgevoerd. Een nadeel hiervan kan zijn dat een private equity partij vaak een meerderheid van de aandelen wil hebben.

Integratie

Een buy en build strategie richt zich op de gedachte dat het aankoopbedrag van een nieuw bedrijf wordt terugverdiend door de synergie tussen de bedrijven. Het is daarom belangrijk dat deze zo snel mogelijk wordt geëffectueerd. Het beste kan dit worden gedaan in verschillende stappen. Het beste kan worden begonnen met de inkoopvoordelen. Centrale inkoop zorgt voor inkoopvoordelen. In de volgende stap kunnen facilitaire zaken zoals de (loon)administratie en marketing worden geïntegreerd. Dit levert kostenvoordelen op. Als laatste kan het product of dienstenassortiment worden aangepast. Meestal neemt de integratie een een jaar in beslag. Pas in het tweede jaar wordt een beter financieel resultaat opgemerkt.

Geen gegarandeerd succes

De acquisitie van een of meer bedrijven is geen gegarandeerd succes. Er moet een duidelijk plan vooraf gaan aan het aankopen en het integreren van bedrijven. Het is belangrijk dat er een duidelijke strategie wordt vastgesteld die gericht is op het naar een hoger niveau brengen van de doelen van de bedrijven. Om deze reden is er een bekwaam en solide management team nodig dat weet hoe het deze strategie succesvol moet uitvoeren.

Een schaalbaar businessmodel

Een van de belangrijkste dingen bij het laten slagen van een buy en build strategie is de aanwezigheid van een schaalbaar business model. Om in kaart te brengen hoe schaalbaar je businessmodel is kun je gebruikmaken van het Business Model Canvas. Dit is een overzicht dat bestaat uit 9 bouwstenen. Deze bouwstenen helpen je met het opstellen van een schaalbaar businessmodel.

Rendement

Door seriematig bedrijven over te nemen kan je bedrijf in een relatief korte tijd snel groeien en waarde creëren. Het is echter wel van belang dat de markt waarin het bedrijf opereert geschikt is. In een nichemarkt wordt het lastig om voldoende overnamekandidaten te vinden. Om bedrijven over te nemen worden vaak investeerders aangetrokken. Voor investeerders is het aantrekkelijk als overnames worden gefinancierd met geleend vermogen. Investeerders kijken ook naar het groeipotentieel. Hoe sneller er winstgroei kan worden behaald, hoe interessanter een bedrijf is voor private equity.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X