Consumentenbond naar rechter om Google-zaak

Logo Google Eemshaven datacenter

De Consumentenbond stapt naar de rechter omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog altijd geen besluit neemt over de klacht die de bond tegen Google indiende. De procedure moet alsnog leiden tot een gerechtelijk besluit. Een eerdere ingebrekestelling wees de toezichthouder van de hand.

In 2018 diende de Consumentenbond al een klacht en een handhavingsverzoek bij de AP tegen de techreus. Twee jaar later ligt er echter nog steeds geen besluit op tafel. Ook op herhaalde verzoeken om informatie ging de AP inhoudelijk niet in.

Ierse toezichthouder

De bond vindt dat de AP zich steeds verschuilt achter de Ierse toezichthouder die intussen de leiding heeft in het onderzoek. Volgens Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond is dat niet terecht. “Op nationaal niveau is de AP gewoon aan zet, maar die blijft op zijn handen zitten. En wij horen niets. Zelfs op eenvoudige vragen over het proces krijgen we geen antwoord.”

Molenaar stelt dat de toezichthouder de bond en dus ook de consumenten die het aangaat elke drie opnieuw afscheept met een kort briefje. Molenaar vindt dat stuitend. “Ik ken geen enkele rechtsgang waar je twee jaar lang in de wachtkamer zit, zonder ook maar iets wezenlijks te horen. Er moet echt iets gebeuren. En daarom stappen we naar de rechter.”

Politiek

De lange doorlooptijd leidt bij Molenaar ook tot twijfels over het functioneren van het huidige Europese 1-loketsysteem. “Het zou efficiënter moeten zijn, maar voorlopig werkt het alleen maar averechts.”

De Ierse toezichthouder is intussen een eigen onderzoek gestart waarvan volgens de bond volstrekt onduidelijk is wat de reikwijdte is. Molenaar: “Hoe lang dat gaat duren en hoe het zich verhoudt tot de klachten die wij en de andere consumentenorganisaties hebben ingediend. En ook daar blijven de antwoorden op onze vragen uit. En intussen kan Google zijn gang blijven gaan. Het wordt tijd dat de politiek zich hier mee bemoeit.”

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X