Consumentenbond roept TikTok op het matje

tiktok logo schending kinderrechten

De Consumentenbond roept samen met een flink aantal zusterorganisaties TikTok op het matje.
De bond stelt de razend populaire app bij kinderen en tieners de consumentenrechten van deze kwetsbare groep niet respecteert. TikTok neemt niet genoeg maatregelen om hen te beschermen.  Dat stelt de Consumentenbond in een oproep.

TikTok beschermt jongeren niet genoeg tegen verborgen advertenties en mogelijke schadelijke inhoud. De voorwaarden zijn vaak onduidelijk, incompleet, misleidend en dubbelzinnig. Ze zijn bovendien oneerlijk, want ze pakken vaak alléén positief uit voor TikTok zelf. TikTok handelt dus in strijd met het consumentenrecht.

Optreden

De organisaties vragen de Europese Commissie en toezichthouders op te treden tegen TikTok. Dat gebeurt samen met Europese consumentenorganisaties zoals BEUC.Volgens de Consumentenbond zijn de toezichthouders zijn op de hoogte maar treden niet op. Zo zei de Autoriteit Consument en Markt halverwege vorig jaar de zaak te onderzoeken maar tot nu toe is er nog geen actie.

Een van de eisen van de bond is dat TikTok de rechten van gebruikers moet waarborgen. Het bedrijf moet gebruikers duidelijker informeren en stopt met oneerlijke voorwaarden en jongeren onder de 18 jaar beschermt.

Kinderen worden in het Nederlandse recht en in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) beschouwd als extra kwetsbare groep. Ze zijn zich minder bewust van de gevolgen van hun handelen, juist ook bij de verwerking van hun persoonsgegevens door sociale media. De AP onderzoekt al wel of de privacy van Nederlandse kinderen voldoende geborgd is in de TikTok-app. De resultaten zijn nog niet bekend.

Wel is duidelijk dat een rol speelt hoe begrijpelijk de informatie is die de kinderen krijgen. Het AP onderzoekt ook of toestemming van ouders vereist is wanneer TikTok persoonsgegevens van kinderen verzamelt, opslaat en verder gebruikt. Ook het resultaat daarvan is nog niet bekend. De bond wil dat de ACM haast maakt en zo snel mogelijk maatregelen neemt.

Zelf doen?

Gebruikers kunnen zelf ook iets doen om de privacy te beschermen. Zo kunnen gebruikers aangeven wie filmpjes mogen bekijken. Of gebruik samen met het kind één account.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X