Dataverkeer netwerk KPN groeide met 40% tijdens corona

banen

Mede door corona groeide het totale dataverkeer op het vaste KPN-netwerk de laatste zestien maanden met zo’n 40% meer verkeer ten opzichte van februari 2020. Het is zelfs een verdubbeling vergeleken met de reguliere jaarlijkse groei van het dataverkeer.

Het uploadverkeer nam over de afgelopen twee jaar zelfs met 50% toe,. Dat kwam vooral door de vele videogesprekken en de grotere populariteit van gamen. Upload, en daarmee glasvezel dat zowel down- als up dezelfde hoge snelheid biedt, is dus steeds belangrijker.

Verkeer

Nog altijd is er meer verkeer op het netwerk dan voor corona. Kortom; een groot deel van Nederland werkt nog altijd vanuit huis. In de periode mei/juni 2021 was er bijvoorbeeld 25% meer ’thuiswerkverkeer’ dan over dezelfde periode in 2020. Tegelijkertijd haalt het bedrijf niet meer de  lockdown-datarecords van weleer. Sinds de meivakantie bleef een klein deel van het thuiswerk-verkeer weg en dus kun je de conclusuie trekken dat weer wat meer mensen naar kantoor gaan.

Tegelijkertijd blijft de ‘zaagtand’ nog altijd zichtbaar in het KPN-netwerk, wat betekent dat een groot gedeelte van Nederland nog altijd werkt vanuit huis. Met elk heel en half uur een piek omdat mensen inbellen in een video-call (zoals Teams & Zoom). 10u00, 11u00 en 14u00 zijn de populairste tijdstippen voor een videocall.

Nieuwe records

Nieuwe records zullen zich vermoedelijk snel gaan aandienen. We blijven immers ook na corona meer thuiswerken en het najaar is traditioneel altijd een drukkere periode. En daarnaast is de algemene trend dat het dataverkeer de komende jaren verder zal blijven groeien.

Ook seizoensinvloeden ziet KPN terug in zijn netwerk, zoals periodes met vorst en ijs en met mooi weer is het over het algemeen iets rustiger. Na de zomer in september is er traditioneel een opstap in verkeer als na de vakantie ineens iedereen terug naar school gaat, weer aan het werk is en terug in de dagelijkse routines valt. Ook events, zoals grootschalige streamingconcerten, het songfestival en het EK voetbal zijn terug te zien op het netwerk.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...