Defensie wil komend jaar extra cybercapaciteit

wereldkaart blauw met dashboard

Defensie zet volgend jaar in op modernisering. Vergroting van cybercapaciteit speelt daarbij een grote rol. Dit staat in de Defensiebegroting 2021 die met Prinsjesdag aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Het departement wil meer inzetten op groene technologie, extra cybercapaciteit, kunstmatige intelligentie en modernisering van materieel. Daarbij hoort ook ontwikkeling van bijvoorbeeld onbemande vliegtuigen.

Moderne krijgsmacht

In 2021 geeft het kabinet 11,5 miljard uit aan de hele begroting van Defensie. Dit jaar komt naar verwachting de levering van MALE UAV MQ-9 onbemande vliegtuigen en de update van de hydrografische opnemingsvaartuigen.

Wat personeel betreft maakt Defensie grote stappen in het werken op afstand. Ook het defensiepersoneel moest tijdens de periode van lockdown tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Nu wil het departement de voordelen daarvan behouden en uitbreiden. Daarvoor zetten ze het programma Tooling in. Daarmee gaat het ministerie op afstand samenwerken en vergaderen nog verder ontwikkelen.

De begroting en de uitwerking daarvan komt binnenkort beschikbaar in de Defensievisie. Hierin staan de stappen die defensie moet zetten om ook in de komende vijftien jaar voorbereid te zijn voor kansen en mogelijke bedreigingen.

De grotere nadruk op cybercapaciteit komt onder andere voort uit investeringen van het Kabinet bij de verschillende onderdelen van Defensie. Zowel inzet en uitbreiding van gebruik van kunstmatige intelligentie en robotica en ICT maken daar een belangrijk onderdeel van uit.

Lees ook:
  • Nieuw securityboek over leiderschap in het digitale veiligheidsdomein
  • Nota DIS: Kabinet versterkt Defensie met kunstmatige intelligentie en robotica

Gerelateerde berichten...

X