EDPS: Europol moet alsnog gegevens niet-verdachten verwijderen

Europol gebouw EDPS

De Europese toezichthouder EDPS zet Europol onder druk om gegevens die ze hebben over niet-verdachte mensen alsnog binnen zes maanden te wissen. Het gaat volgens de Europese privacywaakhond om gegevens van personen zonder criminele achtergrond.

Die waarschuwing komt niet voor het eerst. Na de eerste waarschuwing in september 2020 kwamen er wel maatregelen, maar volgens het EDPS was dat lang niet genoeg. Het grootste probleem is volgens de Europese waakhond dat Europol de verzamelde data niet goed categoriseert. Daardoor kun je niet goed genoeg zien wie wel en wie niet betrokken was bij zaken van criminele aard. De EDPS stelt dat dat een flink risico betekent op aantasting van de grondrechten van Europeanen.

Verder zou Europol de verzamelde gegevens nog steeds veel te lang bewaren. Volgens de nieuwe aanwijzing moet daar nu snel een einde aan komen. Daarbij is nog wel onduidelijk om hoeveel mensen het gaat. De Britse krant The Guardian onderzocht de zaak en schat dat het gaat om een databestand van zeker 4 petabytes.

Europol heeft nu een jaar de tijd om alsnog te voldoen aan de eisen. Alleen als het gaat om persoonsgegevens van mensen die wel bij misdaden waren betrokken, mag de gezamenlijke Europese politie ze langer bewaren. In alle andere gevallen is dat dus verboden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...