Els Borstlezing: digitale gezondheid en het verlies van publieke waarden

Els Borstlezing Borst in 2009 op D66-congres Breda
Els Borst in 2009 op een D66-congres in Breda. Foto Sebastiaan Ter Burg https://www.flickr.com/photos/31013861@N00

De Els Borstlezing van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) staat dut jaar in het teken van de digitalisering van de gezondheid. Dr. Tamar Sharon sprak de lezing gisteren digitaal uit.

Tamar Sharon is universitair hoofddocent filosofie van de technologie en co-directeur van de Interdisciplinary Hub for Security, Privacy & Data Governance. Ze doceert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Publieke waarden

De digitalisering van de gezondheid, van wearables en apps tot AI en geautomatiseerde besluitvorming, belooft de gezondheid van individuen en de bevolking te verbeteren. Maar het destabiliseert ook fundamentele publieke waarden. Daaronder vallen bijvoorbeeld autonomie, solidariteit, rechtvaardigheid en het algemeen belang.

De Els Borstlezing gaat dit jaar over wat er verloren kan gaan als we meer digitale gezondheid krijgen. Maar ook hoe we zo’n digitale gezondheid beter op onze fundamentele waarden kunnen afstemmen.

Els Borst

De lezing is een initiatief van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) en wordt dit jaar voor de 8e keer georganiseerd. Het CEG is in 2003 opgericht op verzoek van de toenmalige minister van VWS, Els Borst.

Sindsdien signaleert en informeert het CEG over diverse ethische vraagstukken die worden opgeroepen door nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Het CEG is een samenwerkingsverband van de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Lees ook:

Gerelateerde berichten...