Therapietrouw: schrijf eens een app voor in plaats van een pil

zwangerschapsdiabetes

Artsen weten al jaren dat de therapietrouw van de meeste patiënten laag is, zeker als het gaat om lifestyle-adviezen. Ze weten ook dat de impact van lifestyle zo groot is dat patiënten vaak volledig kunnen stoppen met hun medicatie, of sterk minderen.

Er zijn duizenden apps en andere tools die patiënten helpen bij meer bewegen of beter slapen en die goede resultaten boeken als het gaat de aanpassing van gedrag. Toch grijpen artsen nog altijd liever naar pillen dan naar zo’n app. Tijd voor verandering.

Miljarden

We investeren nog altijd miljarden euro’s en dollars in nieuwe behandelmethoden, met als gevolg dat de zorgkosten de pan uit rijzen. Terwijl er steeds meer wetenschappelijk bewijs komt voor de invloed van factoren als meer beweging, beter slapen en gezonder eten op het ontstaan en de ontwikkeling van ziekten.

Zelfs bij ziekten waarvan tot voor kort werd aangenomen dat die puur genetisch waren. Zo is er een relatie gevonden tussen de hoeveelheid slaap die iemand in zijn leven krijgt en het ontstaan van Alzheimer. Ook vertraagt de ontwikkeling van Parkinson als patiënten voldoende bewegen. Meer focus op preventie en lifestyle hebben een grote impact op zowel de zorgkosten als de kwaliteit van leven.

Het vreemde is dat zowel artsen als overheden zich hiervan al jaren bewust zijn, maar er niet in slagen een verandering teweeg te brengen. Dat komt omdat het hele zorgstelsel is gebouwd op reparatie van iets dat kapot is in plaats van voorkomen dat iets kapot gaat.

In de industrie is de businesscase glashelder en zijn preventieve monitoring & maintenance gemeengoed geworden. Kennelijk gaan we zorgvuldiger om met machines dan met mensen. De reden: de businesscase is voor veel zorgorganisaties nog altijd onvoldoende helder.

Therapietrouw verhogen

Dat weerhield Charles O’Connell er niet van zijn bedrijf GlucoseZone te starten,. dit is een activity tracker en digitale therapie app die mensen met diabetes type 2 stimuleert meer te bewegen. “Digitale therapie is geen vervanging maar een onderdeel van de reguliere zorg”, vertelt O’Connell. “Een essentieel onderdeel dat kan helpen de therapietrouw te verhogen. Gebruik van een medische app moet altijd worden gecombineerd met begeleiding door artsen. Want op eigen houtje gaan sporten of lijnen kan gevaarlijk zijn. Bovendien hebben voeding, beweging en medicatie impact op elkaar. De afstemming van die facetten is nu nog te complex om aan algoritmen over te laten.”

Hij vindt dat dat er in de opleiding van artsen veel meer aandacht moet komen voor lifestyle-interventie. “Ze leren alles over medicatie, maar nauwelijks over de rol van voeding en beweging. Laat staan dat artsen hun patiënten op dat gebied begeleiden. Dat is ook wel logisch, want die tijd hebben ze helemaal niet. Ons pleidooi is dat ze de hulp inroepen van digitale therapie-oplossingen.”

Betrokkenheid verhogen

Er zijn duizenden apps, er is ontzettend veel data. De grens tussen health data en andere data is fuzzy en je weet niet altijd wat de datakwaliteit is. Medische tech start-ups krijgen gemakkelijk funding, maar ze zullen niet allemaal overleven. Wat is verstandig? Toch maar instappen of nog langer wachten?

Dat eerste, zegt Rob Flippo, oprichter van MobileHelp. “Volgens 86 procent van de Amerikaanse artsen zijn mensen met een wearable meer betrokken bij hun eigen therapie. Datakwaliteit is dan minder belangrijk. Wat de diverse trackers ook aangeven, de feedback die mensen krijgen over bijvoorbeeld hun slaapgedrag helpt bij hun bewustwording omtrent het belang van slaap en de relatie met het ontstaan van allerlei ziektes. Ze zijn daarom veel eerder geneigd hun gedrag aan te passen. Dat is uiteindelijk waar het bij verreweg de meeste apps om gaat.”

 

De bomen en het bos in het land van eHealth

Nu het aantal eHealth-oplossingen groeit en de zorg meer en meer overtuigd raakt van het nut van preventie en lifestyle coaching, wordt zorg een steeds groter onderdeel van de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Er was dit jaar zelfs een speciale eHealth hal die bol stond van de eHealth-toepassingen, veelal wearables. Een overzicht in vogelvlucht.

Smart watches

De smart watch kennen we natuurlijk al langer. In eerste instantie in de vorm van activity trackers. Apple was met iWatch4 de eerste die een door de FDA goedgekeurde hartslagmonitoringfunctie integreerde.

Op de CES waren diverse startups aanwezig die de smart watch met nieuwe functionaliteit uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan een horloge dat de luchtkwaliteit, UV-straling en luchtvochtigheid meet, met name ontwikkeld voor patiënten met huidaandoeningen.

Of een horloge dat je adem kan analyseren op de aanwezigheid van bepaalde biomarkers en zo ziektes kan voorspellen. Er was zelfs een horloge dat continu je bloeddruk kan meten, voorzien van een app waarmee de gebruiker in één oogopslag de relatie ziet tussen koffie drinken, stress en slecht slapen.

Intelligente kleding

Er waren schoenen die je loopgedrag analyseren en je een seintje geven als je jezelf overbelast. Shirts en broeken die je lichaamshouding detecteren en een signaal afgeven om bijvoorbeeld rechterop te gaan lopen. De kleding helpt blessures voorkomen en zorgt ervoor dat mensen thuis oefeningen op de juiste manier uitvoeren.

Sleep tech

Een speciaal deel van de beursvloer was ingeruimd voor slaaptechnologie. Er zijn grofweg twee categorieën.

1) Hoofdbanden met sensoren die via een ECG je diepe slaap meten en middels ultrasone golven de diepe slaap kunnen stimuleren.

2) Slimme bedden en kussens die aan de hand van ademhaling, beweging en/of lichaamstemperatuur je slaap meten en de omgeving zo aanpassen dat je niet wakker wordt van ongemak.

Bijvoorbeeld een kussen dat licht trilt als je snurkt, zodat je in een andere houding gaat liggen. Of een bed dat naar aanleiding van de lichaamstemperatuur zichzelf koelt of verwarmt.

Mental eHealth

Er zijn digitale trainingsprogramma’s te over die je helpen zen te worden zonder hulp of begeleiding van een psychiater of psycholoog. Ook zijn er digitale buddies die fungeren als het verlengstuk van je psycholoog.

Een nieuwe ontwikkeling op dat gebied is het herkennen van emoties op basis van je gezichtsuitdrukking. Zo kunnen ambulante teams gerichter uitrukken en kan de therapie beter worden afgestemd op de stemming van het moment.

Dieetbegeleiding

Apps die je helpen je aan je dieet te houden worden steeds intelligenter. Het voedingsadvies past zich aan aan je trainingsprogramma of aan je werkdagen en vrije tijd.

Ook wordt het steeds gemakkelijker om te zien waarmee je een bepaald ingrediënt, dat je niet in huis hebt of niet lekker vindt, kunt vervangen zonder voedingswaarde te verliezen.

Gerelateerde berichten...