Radboudumc start nieuwbouw met slimme technologie

Radboud UMC longfunctietest

Deze week is de nieuwbouw gestart van het Radboudumc. De bedoeling is dat het gebouw binnen drie jaar klaar is. Het verschijnt links van de huidige hoofdingang.

Het gebouw krijgt 150 slim ontworpen eenpersoons patiëntenkamers. Ze zijn voorzien van een eigen badkamer en slaapruimte voor een mantelzorger. Voor een rustige uitstraling is alle bekabeling weggewerkt in wanden, kastjes en de vloer.

Met videoprojectie op de wanden kan de sfeer van de kamer worden aangepast aan de wensen van de patiënt. Ook de inrichting is in een handomdraai aan te passen. Het bed kan bijvoorbeeld verplaatst worden als een patiënt liever naar buiten kijkt of juist niet.

 

Tablet

De patiëntenkamers worden voorzien van een tablet, zodat patiënten snel en makkelijk kunnen communiceren met hun verpleegkundige en het thuisfront. Doelgericht communiceren voorkomt onnodig werk. Anders dan bij een belsignaal kan de patiënt nu specifiek aangeven wat de vraag is, terwijl de verpleegkundige of voedingsassistente direct adequaat kan reageren.

De bouw vindt plaats op grond van een masterplan met behulp van drie B’s: Bricks (bouwstenen), Bytes (slimme technologie) en Behavior. De bedoeling is dat gebruik van slimme technologie een nieuwe manieren van werken ontstaat. ,aanpak zorgt dat er compacter kan worden gebouwd met 100.000 vierkante meters minder dan eerder begroot. Tegelijkertijd gaat het ziekenhuis de bestaande gebouwen  intensiever en compacter gebruiken.

 

Verandering

Volgens het Radboudumc vraagt de grote toename van beschikbare technologie en nieuwe behandelmethodes om verandering in de zorg, onderzoek en onderwijs en huisvesting van (universitaire) ziekenhuizen.

“Bij ons geen ‘one size fits all’. Van elke patiënt stellen we een persoonlijk profiel op dat wordt verwerkt in zijn zorgplan”, aldus hoogleraar chirurgieonderwijs Harry van Goor. “Welke omgeving kunnen we creëren om zijn genezing te bevorderen? Waar wordt hij rustig van? Hoe laat gaat hij normaal naar bed, want dan storen we hem daarna niet meer…”

Bouwdirecteur René Bleeker: “Tot op persoonsniveau is van alle beroepsgroepen in kaart gebracht hoe hun werkdag eruit ziet en wat ze daarbij nodig hebben. Met die uitkomsten in de hand faciliteren we straks in het nieuwe gebouw hun nieuwe, optimale werkomgeving.”

 

Gerelateerde berichten...