Sociale robots lijken een waardevolle aanvulling voor de kliniek

robots

Sociale robots lijken een waardevolle aanvulling te zijn in het ziekenhuis. Dat stelt Roel Bouwmans die Roel Bouwmans promoveerde er deze week op in het Radboud UMC.

De werkdruk in de zorg groeit. Dat komt niet in de minste plaats door de toename van administratieve taken. Roel Boumans onderzocht of sprekende sociale robots hier een oplossing voor kunnen zijn. En dat bleek positieve resultaten op te leveren.

Testen

Het promotietraject van Boumans begon met een technologisch deel aan TU Delft. Dat  ontwikkelde zich tot aan het testen van de robot met echte patiënten, in het Radboudumc en het CWZ.

Roel Boumans over de keuze voor de robot: “Uit Nieuw-Zeelands onderzoek bleek al dat oudere volwassenen een robot van circa 1 meter 20 hoog en een scherm het prettigst vonden. Onze keus viel op de sociale robot Pepper, omdat die Nederlands spreekt en flexibel programmeerbaar is.”

Bekende Robot

Pepper, toch wel een BR – Bekende Robot – te noemen, hielp door vragenlijsten af te nemen over de ziekteverschijnselen van de patiënten. De resultaten laten zien dat deze gegevens niet veel afweken van data die waren verzameld door een zorgverlener.

Ook vonden zowel patiënten en mantelzorgers het prima. Hun beoordeling van een bezoek aan de polikliniek was niet anders op het moment dat er een robot in het bezoek was opgenomen.

Betere zorg met een robot

Naast een beoordeling van het hele bezoek aan de polikliniek werden de deelnemende patiënten ook in meer detail ondervraagd. Daaruit bleek dat patiënten vinden dat zorgprofessionals, die ondersteund worden door sociale robots, betere zorg leveren dan zorgprofessionals die dat niet hebben.

Waarom dit zo is blijkt niet uit de resultaten. Het zou kunnen zijn dat het doel van het inzetten van robots bereikt is:. De zorgverleners hebben door het uitbesteden van de administratieve taken hun handen vrij om meer zorg te leveren die relevant is voor de patiënt.

Boumans: “In de toekomst willen we onderzoeken hoe we de robot nog betere dialogen kunnen laten voeren. Daarmee kan hij ook ingezet worden voor andere taken, zoals uitleg over medische ingrepen, medicijnen en voorzieningen van het ziekenhuis.”

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...