EU-commissaris waarschuwt techbedrijven voor antitrustmaatregelen

NIS2

Als grote techbedrijven dreigen met terugtrekken uit de EU kunnen ze te maken krijgen met antitrustmaatregelen. Die waarschuwing komt van Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging. Dat meldt Bloomberg.

Vestager zei dinsdag tegen de economische commissie van het Europees Parlement dat in dit soort gevallen een onderzoek kan volgen naar de legaliteit van een dergelijk besluit. De vraag daarbij is of het stoppen van diensten van een zeer dominantie provider wel volgens de wet is. De EU zou daarvoor wettelijke mogelijkheden hebben met bijvoorbeeld antitrustmaatregelen.

Vestager deed de uitspraak naar aanleiding van de gebeurtenissen in Australië eerder deze maand. Daar dreigde Google zich uit het land terug te trekken omdat zij voortaan uitgevers moesten gaan betalen voor plaatsen en delen van (Inieuws)artikelen op hun sites en platforms. Het Australische wetsvoorstel wekte de woede van techbedrijven omdat dat tot nu toe gratis was.

Zere been

Doorplaatsen van berichten van dit soort kanalen leveren de techbedrijven intussen wel geld op. Dat was al langer tegen het zere been van de Australiërs. Daarop dreigde Google met afsluiting van de zoekmachine in dat land. Ook Facebook liet van zich horen en stopte tijdelijk de mogelijkheid tot delen van nieuws. De rel kwam ten einde omdat er uiteindelijk een overeenkomst kwam met uitgevers. De Australische wet is daarop ook aangepast.

In de EU rommelt het nu op de zelfde manier, te beginnen bij Frankrijk. Google sloot daar vorige week een deal met een aantal mediabedrijven. In de komende drie jaar betaalt het bedrijf 76 miljoen euro voor het aanbieden van nieuws.

Dat akkoord was een gevolg van een nieuwe Europese copyrightwet waar de Franse regering nu al mee werkt. Die eist dat techreuzen met mediabedrijven over de prijzen van nieuwsberichten moeten onderhandelen. Wat de reactie van de techbedrijven hierop is, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...