Europa deelt 1,1 mld aan privacyboetes uit in 2021

Europese vlaggen in top digitale euro

Afgelopen jaar deelden landen in Europa een kleine 1,1 miljard euro aan privacyboetes uit voor overtredingen van Europese wetten op dat vlak. Dat blijkt uit een steekproef van advocatenkantoor DLA Piper. Dat bedrag is bijna zeven keer hoger dan in het jaar ervoor.

De hoogste boete viel op de mat in Luxemburg en was voor Amazon. Daar ging het om een boete van 746 miljoen euro van de Luxemburgse privacytoezichthouders CNPD.

Die werd opgelegd omdat de techreus persoonlijke gegevens tegen de Europese wetten in toch opsloeg. Deze boete was de hoogste in de Europese Unie tot nu toe.

De boete met het op een na hoogste bedrag viel vorig jaar in Ierland. Die ging naar WhatsApp. De Ierse datawaakhond stelt dat de Metadochter niet transparant genoeg was over het delen van persoonsgegevens met Facebook en Meta.

Nederland

Ook in Nederland viel vorig jaar een aantal boetes. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deelde bijvoorbeeld een flinke boete uit aan Locatefamily.com. Mensen konden daar zoeken naar contactgegevens van allerlei anderen. Het bedrag was 525.000 euro. Dat was vooral omdat de site gegevens bevatte van mensen die daar zelf niets van wisten en dus ook geen akkoord hadden gegeven.

De AP deelde vorig jaar ook een forse boete uit aan het UWV. Dat bedrag, 450.000 euro, werd vooral opgelegd vanwege het lekken van persoonsgegevens van vijftienduizend mensen. Verder kreeg vliegmaatschappij Transavia een boete van 400.000 euro. Ook dat was vanwege het niet goed beveiligen van persoonsgegevens.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...