Europa wil naar universele oplader met USB C

smartphone met oplader ouder toestel

De Europese Commissie komt met een voorstel om USB C te gaan gebruiken als universele oplader voor van mobiele apparaten. Apple wil er nog niet aan en wil micro-USB blijven gebruiken.

De wirwar aan oplaadkabels ontstond omdat USB-A destijds wel een standaard, maar te groot was voor het opladen van mobieltjes. Daarom maakte elke telefoonfabrikant een eigen toestel met een eigen oplader.

Vervolgens kwam wel de mini-USB op de markt, maar dat werd nooit echt de standaard. Met de komst van de micro-USB ging het beter. Die werd gebruikte door veel verschillende fabrikanten, op Apple na.

Apple gebruikt USB-C intussen al wel voor hun meest recente laptops. Dat gebeurt zowel voor het opladen van de laptop als data-overdracht. Wanneer USB C ook echt de norm wordt is nog niet duidelijk.

Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor mededinging, vindt dat Europese consumenten lang genoeg hebben moeten worstelen met het probleem van verschillende opladers voor elke telefoon. “We hebben de industrie meer dan genoeg tijd gegeven om zelf oplossingen te verzinnen. Nu is de tijd dus rijp om zelf maatregelen te nemen voor een model oplader voor alle soorten telefoons. Dit is zowel een belangrijk winstpunt voor consumenten als door de duurzaamheid.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X