Dit verhaal gaat over een Track & Trace-toepassing in het ziekenhuis, waarbij de verschillende afdelingen hun rol pakten en gezamenlijk met een mooie creatieve oplossing kwamen. Cocreatie dus.
De samenwerking betrof Medische Technologie (MedTech, MTKF), Vastgoedbeheer, Informatie Technologie, Infrastructuurbeheer en het 3D-lab, en natuurlijk de zorgprofessionals van het ziekenhuis die de behoefte hadden, de vraag stelden en meedachten over de beoogde oplossing.
De vraag was duidelijk: we lopen de hele dag te zoeken naar bedden, rolstoelen, infuuspalen, COW’s en echo apparatuur; dat kost ons veel te veel tijd en is soms gevaarlijk, wanneer we met spoed een bepaald apparaat nodig hebben in de OK, IC of SEH.
We raken ook wel ‘ns infuuspalen kwijt omdat de patiënten ze mee naar huis mogen nemen en soms vergeten terug te brengen. Bedrijfskundig een kostenpost.
De afdeling MedTech zag hier meteen nut en noodzaak van in, ook omdat zij de apparatuur in onderhoud hebben en aan de afdelingen willen kunnen garanderen dat er altijd voldoende apparatuur aanwezig is, schoon en goed onderhouden.
De oplossing lag ook voor de hand, want met track & trace is het mogelijk om bedden, rolstoelen en apparatuur te traceren.
In de uitwerking bleek dit echter ingewikkelder dan gedacht: hoe zorg je voor bereikbaarheid in een groot ziekenhuis met meerdere gebouwen, meerdere verdiepingen, betonnen wanden en lood gevoerde wanden, kelders en catacomben?
Een WiFi-netwerk biedt uitkomst, maar is dat fijnmazig genoeg? Er moest dus een gedifferentieerder WiF-netwerk komen, met antennes en sensoren.
Daar werd een oplossing voor gevonden, maar voor het ophangen en bevestigen bleek er ‘in de markt’ geen goede oplossing te koop. Het 3D-lab bood uitkomst: exact conform specificaties van het ziekenhuis werden er op maat gemaakte adaptors geprint die konden worden aangesloten op de verlichtingsarmaturen. Handig voor de bevestiging en voor de stroomvoorziening.
Vervolgens moesten de te traceren medische apparaten worden voorzien van een ‘tag’. Snel bedacht, maar hoe bevestig je die aan de buizen en stangen van bed, rolstoel of infuuspaal, zonder dat het in de weg zit, of er snel af valt?
Het 3D-lab bood wederom uitkomst met een op maat gemaakte oplossing, geen ‘one size fits all’, maar specifiek maatwerk.
Alle apparaten werden vervolgens ‘getagd’ en geregistreerd in de onderhoudsdatabase.
Met trots werd dit product van samenwerking in het ziekenhuis getoond, getest, in pilots toegepast en uiteindelijk overgenomen voor het zoeken, vinden, onderhouden en vervangen van alle medische apparatuur, bedden en rolstoelen van het ziekenhuis.
Tot grote tevredenheid van alle deelnemers en stakeholders.
Een mooi voorbeeld van co-creatie!
Lees ook:
- How can I help?
- Hoe lang kan een ziekenhuis zonder haar ICT?