Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd, dan is het dat businessmodellen niet heilig zijn. In het verlengde daarvan geldt hetzelfde voor het IT-landschap. Wat past op dit moment het best bij een organisatie? Cloud, on premise of hybride? Wanneer volledig of grotendeels on premise de beste oplossing blijkt, is hyperconverged absoluut het overwegen waard. Twee experts van Lemontree leggen uit waarom.
Chris Ketting, CTO, en Sjoerd Eckhardt, Managing Consultant van Lemontree leggen uit wat hyperconverged IT precies is (hier staat een video waarin het principe van hyperconverged IT glashelder wordt uitgelegd). “Hyperconverged IT brengt onder meer door middel van virtualisatie zoveel mogelijk losse apparaten en functionaliteiten samen in één unit”, bijt Ketting het spits af. “Een traditionele IT-omgeving bestaat grofweg uit drie domeinen of niveaus: netwerk, servers (compute) en storage met backup. Ieder domein bestaat uit diverse componenten die met die van die andere twee moeten kunnen interacteren, maar ook met de gebruikers binnen de organisatie en de buitenwereld. Om ze te kunnen configureren en beheren heeft iedere component zijn eigen managementinterface. Deze veelheid aan componenten en managementinterfaces verdubbelt nog eens, omdat er vanuit BCM-perspectief vaak een uitwijklocatie is ingericht.”
Eckhardt voegt daaraan toe dat de data tussen de eerste en tweede locatie gerepliceerd moet worden. “Daarbij wil je de maandelijks terugkerende kosten voor de WAN-verbinding zo laag mogelijk houden. Met WAN-optimalisatie probeer je zoveel mogelijk data door dat ene draadje te pompen. Dit systeem heeft uiteraard ook weer een eigen managementinterface. Hyperconverged – wij werken met de oplossing van HPE: SimpliVity – convergeert dit oerwoud aan functionaliteit naar software dat op één traditionele x86 server kan draaien. Je maakt daarbij storage virtueel in de software defined storagelaag. Ook ga je slimmer om met dataopslag – en daarmee ook datareplicatie – door alleen nieuwe, unieke data op te slaan en te repliceren. Data-deduplicatie bij het ontstaan van de data is zoals HPE Simplivity dat noemt en is de motor onder de geweldige performance en mogelijkheden die deze oplossing biedt. .”
Real-time replicatie
“De voordelen van hyperconverged ten opzichte van traditioneel zijn indrukwekkend”, zegt Chris. “Bij het doorvoeren van de Microsoft patches in een traditionele omgeving worden deze voor elke gepatchte server opgeslagen en volledig gerepliceerd naar de uitwijklocatie. In een hypercoverged situatie wordt maar één keer opgeslagen en alleen unieke data wordt gerepliceerd naar een uitwijklocatie. Dit is voor onze klanten en voor ons als Managed Service Provider een stuk efficiënter op het gebied van storage capaciteit en de bandbreedte van WAN-verbindingen.
Mooi is ook dat je in dit hyperconverged regime van deduplicaties en efficiencyslagen een omgeving krijgt die zichzelf continu repliceert. Hierdoor creëer je een hoog beschikbare omgeving met real-time replicatie. In een meer klassieke omgeving is dit nagenoeg onhaalbaar en vraagt het bovendien enorm veel configuratie en beheer. Op deze manier maakt HPE SimpliVity een hoog beschikbare omgeving nu ook bereikbaar voor de kleinere en minder kapitaalkrachtige organisaties. Veel specialistisch werk, onder andere op het gebied van storage, is bovendien weg geautomatiseerd, waardoor een consolebeheerder die thuis is in VMware uitstekend het dagelijkse beheer kan verzorgen. Als de dingen echt complex gaan worden, zoals bijvoorbeeld het verhuizen van onderliggende data, helpen wij een handje.”
Recovery
Real-time replicatie over twee locaties vergt minstens een 10Gbit-verbinding. “Deze zijn kostbaar, zeker over langere afstanden”, weet Ketting. “Wanneer real-time niet een harde eis is, kan je via goedkopere verbindingen ook asynchrone replicatie doen op basis van de backup. Bij mijn weten is HPE SimpliVity de enige hyperconverged oplossing met volledige backup inbegrepen. Het voldoet ook aan hoge eisen op het gebied van RTO en RPO . We hebben het in de praktijk meegemaakt dat een fileserver een cryptolocker had binnengehaald, waardoor alle data geëncrypt was. Dankzij SimpliVity was een hele terabyte binnen vijf minuten weer beschikbaar uit de backup. Dat is ook een voorbeeld van een hoog beschikbare omgeving.”
Ondanks de grote voordelen van hyperconverged IT is deze inrichtingsvorm nog steeds niet uitgegroeid naar een mainstream oplossing. Ten onrechte vindt Eckhardt. “Zo rond 2014 toen hyperconverged werd geboren, had de cloud al flink aan populariteit gewonnen. Dus terwijl on premise IT met hyperconverged vele malen efficiënter kan worden ingericht, zie je een tegengestelde beweging doordat veel organisaties hun IT deels of volledig in de cloud zetten. Bovendien staan organisaties die in hun traditionele on premise IT-landschap hebben geïnvesteerd niet te trappelen om snel over te stappen op iets nieuws.”
Eenvoudiger en goedkoper
Volgens de experts van Lemontree is hyperconverged in principe inzetbaar bij alle organisaties. Want, zo luidt de redenatie, de IT-behoefte van een small business is vaak dezelfde als van medium size of enterprise organisaties. “Natuurlijk hangt één en ander samen met het soort organisatie”, vertelt Ketting. “Wanneer je volledig uit de voeten kunt met SaaS-toepassingen heb je geen eigen datacenter nodig en is hyperconverged weinig zinvol. Maar grosso modo kun je wel zeggen dat hyperconverged vanaf ongeveer 90 medewerkers vruchten afwerpt. Met name organisaties met een kleine IT-afdeling kunnen toch gaan voor een hoog beschikbare omgeving. Voor klein en groot betekent het niet alleen een grote stap naar eenvoudiger IT, het scheelt ook enorm in de kosten.”
Eckhardt rekent een recent voorbeeld uit hun praktijk voor, waarbij een food-organisatie overstapte naar HPE SimpliVity. “Deze partij heeft onder meer maatwerk ERP en lokale monitoringsystemen die niet in de cloud kunnen worden ondergebracht. De hoog beschikbare hyperconverged omgeving voldoet aan veel hogere eisen dan ze nu in de cloud hebben ingericht. Berekend over een periode van vijf jaar besparen ze ook nog eens bijna 37 procent op hun totale kosten. Als wij daarbovenop hun licentiebeleid slim aanpakken – meer kopen in plaats van abonnementen – loopt de besparing op tot ruim 45 procent. Bij andere klanten hebben we zelfs besparingen gerealiseerd van meer van 50 procent.”
Masters in ICT met een breed expertisepalet
Naast een complete online werkplekoplossing en de inmiddels ruim 25 hyperconverged klanten en projecten leveren de experts van Lemontree managed services op het gebied van Azure of SaaS. Traditioneel, hyperconverged, IaaS, PaaS, SaaS; Lemontree maakt in een IT Masterplan de vergelijking en het kostenplaatje, toegespitst op de situatie, eisen en wensen van de klant.