Frankrijk en Duitsland: EU moet meer investeren in tech-startups

Vlaggen EU

Frankrijk en Duitsland willen dat de EU meer initiatieven meent om vooral tech-startups te ondersteunen. Alleen op deze manier kan Europa beter op tegen landen als de VS en China. Beide landen schrijven dat in een oproep aan de leiders van de EU, volgens persbureau Reuters.

Volgen beide landen is Europa tot nu toe veel te behoudend en voorzichtig, ook als het gaat om veelbelovende tech-startups. Dit betekent ook achterstand.

 

Ambitie

Beide landen bepleiten in de brief een andere werkcultuur, eentje met meer risico maar ook met meer ambitie. Europa moet voorop lopen als het gaat om allerlei vormen van digitale technologie.

De risicomijdende cultuur van nu belemmert momenteel in elk geval een innovatief klimaat Daarom lopen we nu wat achteraan en zijn we bijvoorbeeld niet in staat iets als een Europese Google te ontwikkelen.

De brief komt vlak voor de Europese top volgende maand. Het doel van de nieuwe initiatieven is zorgen dat baanbrekende initiatieven sneller doorsijpelen naar de markt. Het nieuwe netwerk is dan ook makkelijker toegankelijk voor andere EU-landen.

 

AI

Frankrijk en Duitsland willen dat de huidige nationale initiatieven worden aangevuld met die van de EU. Zo kunnen ze elkaar aanvullen en versterken. Daardoor wordt het klimaat voor tech startups verbeterd, zo vermeldt de brief.

Voor beide landen zijn het niet alleen maar woorden. Frankrijk beloofde eerder al 1,5 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van AI. In 2022 moet de brain drain aan getalenteerde technici gestopt zijn. Tegen die tijd moet er ook een beter tegenwicht worden geboden tegen de techreuzen in de VS en China.

Het Europese project moet gefocust zijn op leidende spelers in de techwereld, academici en ondernemers. Risicovolle maar veelbelovende techprojecten moten makkelijker steun kunnen krijgen.

De oproep komt na een pleidooi van de Europese Commissie vorig jaar voor de opzet van een innovatieraad. De Raad stelde daarin dat Europa de lat wat betreft tech en innovatie de lat een stuk hoger kan leggen dan het nu doet.

 

Gerelateerde berichten...