Frankrijk en Nederland gaan langjarige AI-samenwerking aan

AI Artificial Intelligence

Frankrijk en Nederland gaan een langjarige AI-samenwerking aan. De nationale AI-coalities van beide landen gaan samen onderzoeken hoe het mkb optimaal gebruik kan maken van AI.

Deze en andere afspraken waren het resultaat van de eerste digitale innovatiemissie naar Frankrijk. Deze vond plaats tussen 25 en 27 januari. Onder leiding van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en haar Franse collega Cédric O spraken 160 Nederlandse en 120 Franse ondernemers en onderzoekers over hoe ze elkaar kunnen versterken.

De beide landen gaan bijvoorbeeld landbouwdata gebruiken om de mogelijkheden van AI voor boeren te vergroten. Ondernemers en onderzoekers die samen EU-subsidies willen aanvragen voor nieuwe uitvindingen kunnen rekenen op meer steun vanuit beide overheden. Verder komt er ook meer samenwerkingsprojecten in de zorg en de landbouw.

AI voor ondernemers

Zowel Nederland als Frankrijk willen overheden, ondernemers en onderzoekers het meeste uit AI halen. Nederland heeft de AI Coalitie; Frankrijk de Hub France IA. Deze coalities gaan samenwerken om te zorgen dat zoveel mogelijk ondernemers en onderzoekers de vruchten kunnen plukken van AI. Ze richten zich daarbij onder andere op het mkb, startups en scale-ups. Ook gaan ze onderzoeken of AI-producten een keurmerk moeten krijgen die de hoge standaard ervan waarborgt.

De Europese Unie geeft intussen verschillende subsidies aan onderzoekers en ondernemers voor de ontwikkeling van nieuwe (digitale) producten en diensten. Dat gebeurt onder andere via de programma’s Horizon en Digital Europe. Franse partijen halen van alle Europese landen het meeste middelen uit deze programma’s binnen; Nederland staat op de vijfde plaats.

Door de Frans-Nederlandse AI-samenwerking gaan beide landen bijvoorbeeld samen Europese subsidie voor AI-projecten aanvragen. Dat geeft onderzoeksinstellingen en ondernemers een grotere kans om Europese middelen te ontvangen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft in totaal 99 miljoen euro extra gereserveerd om Nederlandse voorstellen te helpen financieren.

Landbouw en zorg

Nederland en Frankrijk zijn beide grote producenten van voedsel. De tweede en derde exporteur van landbouwproducten ter wereld. Om die positie te behouden is het belangrijk om land- en tuinbouw steeds efficiënter te maken en tegelijkertijd verder verduurzamen, zodat er met zo min mogelijk grondstoffen een zo groot mogelijke, voedzame opbrengst bereikt wordt.

Bij dat proces spelen AI en data een steeds belangrijkere rol. Tijdens de innovatiemissie spraken Nederland en Frankrijk af om samen te werken in de landbouwdata zodat dit ten goede kan komen aan land- en tuinbouwers. Zo kunnen zij bijvoorbeeld preciezer bepalen wanneer boeren het beste kunnen oogsten en hoeveel voedingsstoffen nodig zijn.

De AI-samenwerking betekent ook dat beide landen gaan onderzoeken wat AI voor de gezondheidszorg kan betekenen. Zo kun je straks door een Nederlandse uitvinding – de Personal Health Train – gezondheidsgegevens ter beschikking stellen aan wetenschappers, en tegelijkertijd helemaal zelf in de hand houden wat er met je gegevens gebeurt. Er komt nog een aparte bijeenkomst over AI en zorg.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X